Belföld | eladósosás Kaposvár
2012. október 25. 09:24

Kaposvár önkormányzatának nincs mozgástere

A kaposvári közgyűlés MSZP-s képviselői a város pénzügyi, gazdasági helyzetét értékelve arra a következtésre jutottak, hogy az önkormányzatnak nincs mozgástere, s ennek Lamperth Mónika szerint két oka van: "a drámai eladósodás és a Fidesz-kormány brutális forráskivonása".  

"Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert és a fideszes kormányt komoly felelősség terheli azért, hogy idáig jutott a város" - jelentette ki a szocialista párt országgyűlési képviselője, a kaposvári közgyűlés tagja szerdán kaposvári sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: Kaposvár fideszes városvezetése, Szita Károly polgármester hosszú éveken keresztül azzal vezette félre Kaposvár lakosságát, hogy a súlyos eladósodás oka a kormány, amely nem ad elég támogatást.

"Az Állami Számvevőszék leleplezte Szita hazugságát, hiszen kimutatta, a 2007 és 2010 közötti időszakban 2,5 milliárd forintnyi működési forrástöbblet illette a várost" - mondta el Lamperth Mónika. Hozzátette: ugyanebben az időben 3,9 milliárd forintnyi forráskivonásról döntött a városi önkormányzat, "vagyis ezt a pénzt az iskoláktól, a tömegközlekedéstől, az utak, járdák felújításától vonta el a város, és fordította indokolatlan presztízsberuházásokra, mint például a jégcsarnok és a szökőkutak".

A volt önkormányzati miniszter szerint nemcsak Kaposvár, de valamennyi önkormányzat vonatkozásában "rendkívül aggasztóak" a kilátások, ugyanis a költségvetés jelenleg ismert, még nem végleges számai azt mutatják, hogy jövőre 100 milliárd forintot mindenképpen kivonnak az önkormányzati rendszerből, ami 20 milliárddal több, mint amennyire a Bajnai-kormány rákényszerült.

A kaposvári közgyűlés másik MSZP-s képviselője, Pintér Attila az önkormányzat adósságállományáról szólva kifejtette: a polgármester azon állításával, miszerint az önkormányzat az idén 4,1 milliárd forinttal csökkenti az adósságállományát, "valótlant állít, és megtéveszti a kaposváriakat".

A politikus ismertetése szerint a 2011-ben számított összegből összesen 1,374 milliárd forintot törlesztett a város, ebből 854 millió forint a tőketartozás, 520 millió forint pedig a kamat és egyéb költség. Az adósságállomány további 2,518 milliárd forintos számított csökkenése a kedvező kamatváltozásnak köszönhető - mutatott rá a képviselő, hozzátéve: további 213,2 millió forinttal csökkentette az aktuális adósságállományt, hogy a 2011-ben tervezett hitelek egy részét csak később vagy egyáltalán nem veszi fel az önkormányzat.

Kaposvár költségvetési helyzetét a jövőben nehezíteni fogja, hogy a következő években nő az adósságszolgálata, 2014-ben már megközelíti a kétmilliárd forintot - jegyezte meg Pintér Attila. Úgy vélekedett: "ilyen terhek mellett kérdéses, hogy a város a 2014-ben induló uniós költségvetés forrásait új fejlesztések érdekében milyen önrész vállalásával tudja majd igénybe venni".