mszp.hu | Belföld
2021. október 06. 22:08

Karácsony: az MSZP-Párbeszéd-LMP nyújtja a társadalmi igazság szövetségét, ezzel megyünk előre!

Nem az aligha reprezentatív közvéleménykutatások kell, hogy irányítsák a politikát: Karácsony Gergely bejelentette, nem lép vissza az ellenzéki előválasztás második fordulójában miniszerelnök-jelöltként, sőt, inkább előre lép.

99% nemzeti egység nem pusztán a mögött áll, hogy egy „nem-lopó Fidesz” vezesse az országot, hanem azt a legerősebb szövetséget keresik, amelynek a központjában a mindenkire kiterjedő szociális igazság áll. Erre a fordulatra van szükség, és ezt kell, hogy segítse a nemzet egysége minden más ügyben is. Ezt az igazságvágyat pedig a legerősebb erő, az MSZP-Párbeszéd-LMP szövetségének programja, és a mögötte álló milliós szimpatizánstábor szolgálja legjobban, így akármi is lesz az előválasztás végeredménye, az új korszakváltó kormány politikájának ez áll majd a középpontjában – mondta szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd-LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje.

„Túl kell lennünk azon a korszakon, amikor megkérdőjelezzük egymás nemzeti hovatartozását, hogy a politika arról szól, hogy hogyan hergeljük egymás ellen a választópolgárainkat (…). De ahhoz, hogy Magyarországot újraegyesítsük, nemcsak az kell, hogy béke legyen, és hogy a gyűlölet politikája helyett a megértés politikája kerekedjen felül, hanem az is kell, hogy Magyarországon a társadalmi igazságosságot szolgáló rend alakuljon ki” – hívta fel a figyelmet.

„A harmadik köztársaság bukásának egyik legfontosabb tanulsága – és erről nem lehet eleget beszélni – éppen az, hogy egy egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának. És azért tartom ezt fontosnak elmondani, mert hiszem azt, hogy Magyarországon nemcsak egyszerűen helyre kell állítani a demokráciát, hanem egy új típusú demokráciát, egy szociális demokráciát kell létrehozni” – húzta alá.

Hozzátette, barátjával, Márki-Zay Péterrel is vitatkoznak erről a kérdésről. „Nem az a baj a Fidesszel önmagában, hogy lop, nem az a baj a Fidesszel önmagában, hogy felszámolta a jogállamot és a demokráciát. Nem elég csak elszámoltatást ígérni: jóvátétel is kell, hogy olyan társadalomban éljünk, amely kellően igazságos! (…) És van vitám Márki-Zay Péterrel akkor, amikor ő megvédi a Fidesz családi adópolitikáját, amikor úgy fogalmaz, hogy „mi leszünk a Fidesz, aki nem lop”.

Karácsony hangsúlyozta, ő a szociális igazságosság politikáját hirdeti és ahhoz keres szövetségeket. „Szívesen adok garanciát bárkinek, jobbközép oldalról érkező politikusoknak, választópolgároknak arra, hogy az általam vezetett kormány néhány nagyon fontos ügyben az ő politikai értékrendjüket is képviselni fogja! Kiállok amellett, hogy nem lehet jogfosztani a határon túli magyarokat! Kiállok amellett, hogy a baloldali kormányok hibás nemzetpolitikája helyett egy másik nemzetpolitikát folytassunk, és kiállok amellett, hogy legyen elszámoltatás, és bármilyen garanciát meg tudok adni a kormányomban arra, hogy ez meg is valósuljon” – ígérte.

„Az, hogy a közvélemény-kutatásokból olvassuk ki, hogy mi a helyes, és mi a helytelen, ez a Fidesz politikája (…), éppen ezért nem visszalépek, hanem előre” – jelentette be.

Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, nyitott bármilyen garanciát megadni arra, hogy az általa vezetett leendő kormány, azok politikai célkitűzéseit is megvalósítja, akik adott esetben nem rá szavaztak az előválasztás első fordulójában.

Kiemelte, mivel szerinte békét és igazságot egyik riválisa programja sem garantál Magyarország számára, így mindenképpen neki kell ezt a vonalat képviselnie a választók felé. „Magyarország legfontosabb ügyére nincsen válasza az általam igen tisztelt miniszterelnök-jelölt társaimnak, éppen ezért ezt a programot, ezt a hitet, ezt a víziót képviselni fogom az előválasztás második fordulójában”.

Karácsony nyomatékosította, a verseny ellenére az ellenzék egységes, hiszen az előválasztás győztesét végül mindenki támogatni fogja, a kormányváltás értelmét azonban az a program adja meg, amelyet ő képviselek, elismerve mindenki más értékeit. „Az ellenzéknek jövőképeket kell kínálnia Magyarország polgárai számára az előválasztáson és a későbbiekben is, és végső soron ez számít. Én ezt a programot fogom képviselni az elkövetkező időszakban, és azért fogom ezt tenni, mert a mögöttem lévő emberek is ezt várják tőlem. Szó szerint és képletesen azok a jelöltek, akik az MSZP-Párbeszéd és az LMP jelöltjeinkét megnyerték az előválasztás első fordulóját, és még mielőtt bárki félreértené, ez a csapat lesz a legerősebb csapat a következő Parlamentben” – mutatott a mögötte álló egyéni győztesekre az MSZP-Párbeszéd és az LMP színeiből.

„Ezt várják el tőlem azok a választópolgárok is, akik nagyon sokan voltak és rám szavaztak az előválasztás első fordulójában” – jelentette ki végezetül.