Karácsony Gergely: káoszból szép nyerni tavasszal

Karácsony Gergely: káoszból szép nyerni tavasszal
A „politikai elvtelenségből világcsúcsot döntő” Jobbikkal nem akar együttműködni, de a párt szavazóinak ajánlatot tesz Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Szerinte még bőven benne van a pakliban a kormányváltás.

- Mire tippel, a baloldali ellenzéknek sikerül kitalálnia a választás napjáig, hogy milyen felállásban indul?

- Természetesen a jelöltállításig kell megoldást találni, január végén, legkésőbb február elején.

- Mikor tudta meg, hogy Molnár Gyula MSZP-s pártelnök önt nevezi meg miniszterelnök-jelöltként?

- A bejelentés napján. Most szombaton.

- Viccel?

- Sok emberrel beszéltem, de kidolgozott egyeztetési rendről túlzás lenne beszélni. Minden gyorsan történt, ami a jelen helyzetben indokolt is. Kevés az időnk. Fontosnak tartottam, hogy Molnár Gyula javaslatát az MSZP legitim testületei is támogassák. Időközben a szocialista párt elnöksége – ha jól tudom, egyhangúlag – megszavazta a jelölésemet.

- Nem érzi úgy, hogy cserbenhagyásos gázolást követett el a Párbeszéd eddigi szövetségesével, az Együttel szemben?

- A cserbenhagyás érzése kölcsönös lehet. Abban bíztam, hogy az Együtt meggondolja magát, ha a miniszterelnök-jelölt kilétét illetően erős személyi garanciát kap, ami biztosítéka az együttműködésnek és a megújulásnak. Hátborzongatóak a közvélemény-kutatási adatok. És elsősorban nem azért, mert a Fidesz nagyon jól áll, hanem azért, mert az emberek nagy része kormányváltást akar, de az ellenzék képtelen ezt az igényt megtestesíteni. Ebből is az látszik, hogy valamit rosszul csinálunk. Teljes káosz van az ellenzéki oldalon. A Párbeszéd sok áldozatra kész volt annak érdekében, hogy létrejöjjön egy minél szélesebb körű baloldali összefogás. Amikor erről őszintén beszéltem, az Együtt valamelyik elnökségi tagja titokban hangfelvételt készített, és nyilvánosságra hozta.

- A felvételen keresetlen szavak kíséretében közölte, nem látja értelmét annak, hogy kis pártok miniszterelnök-jelöltje legyen. Tudja, ki volt a szivárogtató?

- Csak azt tudom, hogy melyik megbeszélésen készült a felvétel. Hangsúlyozom, hogy egy korábbi szituációra utaltam, aminek semmi köze nincs a szocialisták ajánlatához. Bizonyos szempontból örülök, hogy – bármilyen etikátlan körülmények között készült is – nyilvánosságot kapott a felvétel. Talán kiderül belőle, hogy valóban szolgálatnak tekintem a politikát. Ha a lista első helyén vagyok, akkor ott, ha az utolsón, akkor pedig ott.

- Szélesebb körű összefogást akar. Tud említeni legalább egy pártot, amely hajlandó lenne beszállni az MSZP és a Párbeszéd szövetségébe? Na, jó: a Fodor Gábor-féle Liberálisokon kívül. Kire számít?

- Elsősorban nyilvánvalóan a Demokratikus Koalícióra és az Együttre. Pillanatnyilag mindkét párt elutasítja ezt a fajta együttműködést. Remélem, hogy felülbírálják az álláspontjukat.

- Elképzelhetetlennek tartja, hogy közös indulás helyett végül az MSZP listáján találja magát?

- Nem számolok ezzel a forgatókönyvvel.

- Még az előző ciklusban, az LMP képviselőjeként bedobta a Jobbikkal kötendő „technikai koalíció” ötletét. A Jobbiknak ma milyen szerepe lehet az ellenzéki együttműködésben?

- Abban az ellenzéki együttműködésben, amiben én gondolkodom, jelenleg nincs helye a Jobbiknak. Amikor Botka László visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, Vona Gábor, a Jobbik vezetője bejelentkezett a baloldali szavazókért. Most én mondom azt, hogy ajánlatot kell tenni a Jobbik szavazóinak. Politikai elvtelenségből a Jobbik megdöntötte a világcsúcsot, de ezzel csak annyit ért el, hogy súlyos válságba került.

- Nyár közepén a Magyar Narancsnak ön azt nyilatkozta, hogy nem szeretne elindulni a főpolgármesteri címért, mert nem akar „csődgondnok” lenni. Budapest nagyobb csődben van, mint az ország egésze?

- A 2018-as parlamenti választás egyik tétje szerintem pontosan az, hogy a Fidesz még jobban visszanyesi-e az önkormányzatiságot, kivérezteti-e a fővárost. Azt látjuk, hogy mindenre van pénz Budapesten, ami a Fidesznek fontos, és semmire nincs, amit a budapestiek tartanak fontosnak. A fővárosiak valószínűleg egész jól ellennének a budai Várban létesítendő lovarda nélkül, miközben a 3-as metró létfontosságú felújításáért pitizniük kell. Budapest az itt megtermelt pénz századrészét sem kapja vissza. Közben pedig a magyar vidéket is fel kell emelni. Jó lenne megtalálni a helyes egyensúlyt.

- A Párbeszéd egy százalékot profitált az ön népszerűségéből. Mit gondol, az MSZP-s szövetségnek mennyit hozhat a jelöltsége?

- Szerintem racionális gondolkodásra vall, ha egy szövetségben indul a legnagyobb támogatottságú baloldali párt, és az a politikus, aki a felmérések szerint a legnépszerűbbnek számít. Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor most sem késő. Még bőven benne van a pakliban a kormányváltás.

Czene Gábor