mszp.hu | Belföld
2021. október 04. 13:28

Karácsony zöld-szociális programja az, ami mögé a társadalom legszélesebb rétege be tud állni

Karácsony zöld-szociális programja az, ami mögé a társadalom legszélesebb rétege be tud állni
Karácsony Gergely programjában, amely a legszélesebb összefogást adja, a pártok mellett a civileknek is döntő, országos szerep jut a korszakváltásban – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Megerősítette, nagyon örül saját fölényes egyéni előválasztási győzelmének a XIII. kerületben, azt viszont cáfolta, hogy Karácsony Gergely szereplése okot adna számára arra, „az egyik szeme sírjon”.

Elmondta, a Karácsony mögötti kampánystratégia merőben eltért a Demokratikus Koalícióétól: nem a miniszterelnök-jelöltet támogató pártokra összpontosított, sokkal inkább igyekeztek egy széles koalíciót kiépíteni. „Gergely már nagyon korán létrehozta a pártok mellett a 99 Mozgalmat. A miniszterelnök-jelöltünk tegnap a hajón is arról beszélt, hogy a jövő koalíciója nem állhat csak a pártokból, nem lehet egy-párti, de nem lehet két-párti sem, hanem a pártokkal, a civilekkel egy nagyon széles bázist, a jövő koalícióját kell megépíteni ahhoz, hogy eséllyel rá tudjunk fordulni a tavaszi országgyűlési választásokra”.

Kunhalmi, kiemelte, Karácsonynak ezt az egyedülálló összetartó erejét az is mutatja, hogy a mögötte álló jelölőszervezetek karöltve több mint 30 előválasztási győzelmet arattak. Az összefogás megállapította azt is, hogy melyek a demokratikus választási szövetség legerősebb körzetei, és ezekben kimondottan a Karácsony Gergely mögött álló MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjei győztek.

A Karácsony–Márki-Zay szövetségről a szocialista politikus elmondta, ahogy azt mindketten bejelentették, ma folytatják a tárgyalást a stratégiáról és a koalícióról. „Nem személyekről szól ez, hanem arról, hogy ne egy-párti kormányzás alakuljon ki, hanem egy széles koalíció. (…) Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely azért tárgyalnak, hogy egy legitimebb miniszterelnök jöjjön ki, egy szélesebb társadalmi bázis, hogy a jobbközép és a balközép szavazók egyszerre találjanak egymásra és tudjanak koncentrálódni.

Aláhúzta, éppen e célért fogott össze a két politikus és jelentette ki először, hogy akár vissza is lépne a másik fél javára. „Márki-Zay Péter tegnap egy nagyon okos és jó beszédet mondott, ahol lényegében jelezte azt, hogy rajta nem fog múlni (…). A másik oldalon viszont van egy nagyon erős baloldali bázis, és az én meggyőződésem, hogy a mi baloldali bázisunkat, amelyeket mi MSZP-sek és Párbeszédesek képviselünk, alapvetően egy Karácsony Gergely-féle baloldali, zöld és szociális program tud megszólítani” – tette világossá.

„A demokráciában, jogállamban, a sajtószabadság helyreállításában és általában a szabadságjogok helyreállításában nagyon széles egyetértés van, és azt hiszem, hogy egy olyan miniszterelnökre van szükség – és ez Karácsony Gergely –, aki világossá teszi Magyarország számára, hogy demokrácia nélkül nem lehet széles tömegek életét jobbá tenni, szabadságát kiteljesíteni” – mutatott rá az MSZP társelnöke. Végezetül hozzátette, „De a demokrácia önmagában nem elég ahhoz, hogy tömegeket megemeljen és magas szinten megtartson. Ehhez kell egy szociális állam, és ez az a szociális demokrácia, amely miniszterelnök-jelölt úr programja, és a miénk is”!

Kapcsolódó párttagok