mszp.hu | Belföld
2020. október 07. 21:54

Karácsonyra szociális jogállami programot nyújt be a köztársaságpárti összefogás

Karácsonyra szociális jogállami programot nyújt be a köztársaságpárti összefogás
Az összefogás egyetért abban, hogy meg kell haladni a szociális jogfosztásra és önkényre épülő jelenlegi pártállamot, mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Leleplezi magát a kormány, amikor szánalmasan erőlködve, kézzel-lábbal tiltakozik a jogállami kritériumok ellen, magyarázta Tóth Bertalan. Emlékeztetett, az MSZP programjának egyik alappillére a jogállamiság.

„A megjelent jogállamisági jelentés elég komoly kritikákat tartalmaz a bírói függetlenségről, a médiaszabadságról, a törvényhozásról, de leginkább a korrupcióról, és erről 2019-ben a választók is elmondták a véleményüket. Számos dolog érinti a hétköznapokat, például az oktatás szabadságának felszámolása, hiszen a nevelés nagyon intim dolog: Orbán Viktor ne neveljen alattvalókat meg „hazafiakat”, a gyerekeimből, ezt bízza rám”.

Kérdésre elmondta, az MSZP programjának másik alappillére, a szociális állam azt jelenti, hogy egy esélyteremtő államot kell létrehozni, ami nem a szűk elit kiváltságait betonozza be és megfeledkezik a többségről, hanem fordítva. „Esélyt teremt az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, az oktatás világában, a szociális jogok tekintetében, a munkavállalók érdekében. 2018-ban Karácsony Gergely miniszterelnöki jelöltségében már meghirdettük ezt a programot, ami egy nagyon-nagyon komoly szociális fordulatot hoz és egy esélyteremtő államot alkot”.

Ismertette, a párt elkészült programjának harmadik pillére a természetvédelemről szól, annak megvédéséről az oligarcháktól. Megerősítette, a szocialisták zöld programja sok átfedést mutat az LMP programjával, így nem lesz nehéz az együttműködés velük e célok tekintetében az ellenzéki összefogáson belül.

Kérdésre Tóth Bertalan a Jobbik példáján bemutatta, hogy jött létre a működő összefogás a magyarok érdekeit szolgáló egyértelmű közös célok mentén. „A jogállam és a jogbiztonság mindenekelőtt azok a közös pontok, amelyekben teljesen egyetértünk, de ha megnézzük a Jobbik társadalmi felfogását, akkor azt láthatjuk, hogy az, hogy a munkavállalói jogokért közösen állunk ki, az, hogy a szociális jogok tekintetében egyetértünk, hogy fel kell zárkóztatni a leszakadt rétegeket, ebben is nagyon sok közös pont van” – mutatott rá.

Bejelentette, elindult a közös programalkotás és év végéig olyan ajánlatot fognak tenni, amiben mindenkinek a programpontjai szerepelnek majd. „Optimista az ellenzéki pártelnökök közössége, úgyhogy van ok az optimizmusra a választók körében is" – tette hozzá az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok