Belföld | demokratikus szervezetek karantér Jobbik
2012. december 04. 14:56

Karanténba a Jobbikkal! - a Komárom-Esztergom megyei szervezet demokratikus felhívása

A Magyar Szocialista Párt Komárom-Esztergom megyei szervezetei elítélik a Jobbik képviselőjének és alelnökének szélsőséges, a magyar történelem legsötétebb múltját idéző mondatait.

Mint ismeretes, Gyöngyösi Márton 2012. november 26-án a Magyar Országgyűlésben elmondott aljas beszédében "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva zsidó honfitársaink összeírását kezdeményezte.

Ez a gyalázatos cselekedet minden tisztességes demokratában fel kell, hogy keltse az elutasítás undorral vegyes érzését egy olyan párt iránt, amely nyíltan fasiszta eszméket hirdet!

Meggyőződésünk, hogy mostantól nem lehet úgy tenni, mintha a Jobbik csak egy párt lenne a többi között. A Jobbik nyilvános náci hitvallása után semmi sem folytatódhat úgy a politikában megyénkben sem, mint eddig!

Nem tűrhetjük, hogy Magyarországon egy párt bárkit is megpróbáljon kirekeszteni, megalázni, fenyegetni a származása, vallása, politikai nézetei, vagy bármilyen más jellemzője alapján. Ennek a pártnak Komárom-Esztergom megyében sincs helye a közéletben.

Egy ilyen náci pártnak a történelem szemétdombján a helye! A Jobbik egyetlen demokratikus párt számára sem lehet partner semmiben!


Ezért az MSZP Komárom-Esztergom megyei szervezetei felszólítják a megyében működő összes demokratikus politikai szervezetet, pártot, valamennyi település polgármesterét, a megyei közgyűlést és annak elnökét, hogy határolódjanak el a Jobbiktól, és azonnal szakítsanak meg minden együttműködést ezzel a náci párttal.

Zárjuk közösen politikai karanténba helyi szervezeteiket, képviselőiket! Felvetéseikre, észrevételeikre ne reagáljunk, közös rendezvényen, média eseményen, vitán a Jobbik képviselőivel ne szerepeljünk, és demokratikus összefogással érjük el, hogy képviselő testületekben, bizottságokban vezető szerepet jobbikos képviselő ne tölthessen be!

Kiemelten fontosnak tartjuk ezt az elhatárolódást Esztergom esetében. Továbbra is fontosnak tartjuk a város demokratikus és gazdasági újjáépítését, de a Jobbikkal semmilyen közösséget nem vállalunk. Demokráciát ugyanis egy náci párttal közösen lehetetlen újjáépíteni. Tétényi Éva elhatárolódása véleményünk szerint kiemelten fontos, hiszen Esztergom jelképpé lett. Tétényi Éva ezért nem fogadhatja el a Jobbik semminemű további támogatását. Esztergom ne csupán a Fidesz kalandor politikájának legyen a jelképe, de annak is, hogy nincs olyan nehéz helyzet, amikor bárki nácikat politikai partnernek tekinthet.


Kérjük, hogy a fenti kezdeményezésünket támogató nyilatkozatot minden helyi demokratikus párt és regnáló polgármester írja alá, küldje vissza számunkra, és a jövőben ennek szellemében cselekedjék.

A csatlakozókról a nyilvánosságot tájékoztatjuk.

Lukács Zoltán,
az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke