2012. április 20. 10:25

Karnyújtásnyira lehet az európai fúziós energia

„A korábban csak a tudományos-fantasztikum világában elképzelhető, majd a magyar Nobel-díjas kutató, Teller Ede munkásságával alakot öltő, környezetbarát fúziós energia akár egy évtizeden belül valósággá válhat Európában is, ha következetesen őrködünk a források felett” – fogalmazott Herczog Edit az Európai Fúziós Erőmű, az ITER költségvetéséről szóló vitában.

Az ITER-t érintő költségvetési sorokról szóló csütörtök esti EP-vitában Herczog Edit a Bizottság javaslatával egyetértve amellett érvelt, hogy hosszú távon, 2014-et követően önálló finanszírozási forrást kell teremteni az erőműnek, hiszen csak ez biztosíthatja a fenntartható és biztonságos működést. Addig azonban a jelenlegi, hétéves költségvetési keret minden olyan lehetőségét meg kell ragadni, amely a projekt stabilitását szolgálja, ezért a Balzani-jelentésben megfogalmazott, 1300 millió eurós átcsoportosítás támogatására kérte a parlamentet a képviselő.

Herczog szerint az nem kérdés, hogy a több milliárd eurós beruházásra szükség van-e, hiszen a fúziós energia összhangban van a fenntartható fejlődéssel, gazdasági növekedéssel, munkahelyteremtéssel, illetve a versenyképesség növelésével, melyek az Európai Unió új stratégiájának fő irányelvei. A kérdés az, hogyan tudjuk úgy finanszírozni a 2014-ig tartó időszakban az ITER projektet, hogy ezzel ne terheljük az EU versenyképesség növelésére, egyéb tudományos kutatásokra és a vállalkozásfejlesztésre szánt forrásait. „Annál is inkább, hiszen, a projekt nem kizárólag az Európai Unió számára jelenthet áttörést, hanem a további hat, a világpiacon egyébként konkurenciát jelentő partner számára is, tehát a bizottsági finanszírozási javaslat támogatására kérem a képviselőtársaimat” – zárta hozzászólását Herczog Edit.