mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. május 12. 23:53

Kásler már a Fidesznek is teher

Kásler már a Fidesznek is teher
Az orbáni konstrukció az egy ember által irányított csúcsminisztériuma megbukott.
Kásler Miklós „összevissza” intézkedéseivel rászolgált arra, hogy felszólítsák a lemondásra – mondta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő az ATV-ben kedden.
 
 
„Én úgy tudom, hogy (…) a Fideszben is elég terhes már” – tette hozzá a politikus az Egyenes beszéd című műsorban.
 
Mindhárom Kásler irányította ágazat válságban van: „teljes káosz” az egészségügy, a szociális ágazat és az oktatás is, ráadásul maga a miniszter is rosszul érzi magát ebben a szerepben. A Parlamentben „tegnap volt az azonnali kérdések órája; az első kérdéskör után lelépett miniszter úr. Lelépett” – mondta el az MSZP képviselője.
 
„Napestig” lehetne sorolni az elhibázott lépéseket és egyik napról a másikra megváltoztatott döntéseket, s itt nem a pandémiához kapcsolódó szakmai döntésekről van szó, hanem arról, hogy „nálunk a politika dumált bele abba, hogy miket lehet mondani, miket vagy hogyan kell intézkedni”.
 
November végén már világosan látszott, hogy Magyarországra is elér a járvány, januárban pedig, a WHO állásfoglalása után már „semmi nem gátolta meg a magyar kormányt abban, hogy intézkedéseket hozzon”.
 
Ehelyett viszont látszatkormányzás folyt: „kimentek Ferihegyre fogadni a repülőgépeket, és mentek a fürkészek meg a cserkészek”, de mára kiderült, hogy „közel sincs rendben például a lélegeztetőgépeknek a beszerzése”.
 
Kedden „robbant fel a Facebook” attól, hogy kiderült: lélegztetésre „teljesen” alkalmatlan, alvászavarban szenvedők otthoni használatára tervezett berendezéseket kaptak a kórházak, ráadásul kínai gépkönyvvel.
 
S ha ebben az ügyben nem is Kásler, hanem „valaki máshol sáros”, „szeretném azért tudni, hogy ebből ki rendelt, mennyit rendelt, mennyi pénzt szántak rá, ki volt az, aki a közbeszerzést bonyolította” – mondta Korózs.
 
Bírálta a kórházi ágyak kiürítése, a járványkórházak kialakítása és a kiskunhalasi szuperkórház megépítése körüli lépéseket is.
 
„Mondják meg, akkor az minek van? Az miért van? Hogyha közben hoznak egy ilyen döntést, hogy Budapestre kell szállítani a koronavírusos betegeket?” – sorolta.
 
Megjegyezte, ugyanez volt kormányzati szinten: Budapestet lezárjuk, nem zárjuk le Budapestet; és miért kellett egész Pest megyét korlátozni, de Fejér vagy Zala megyét, ahol rosszabbak voltak az adatok, nem?
 
Megkérdezték Korózst, miért javasolja az MSZP a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét a válságkezelő mentőcsomagjában, amikor az emberek inkább dolgozni akarnak.
 
„Vitathatatlan” - felelte, de rámutatott: a rendszer „be van merevítve”, miután 2012-ben megszüntették a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőséget. Ha most egy 63,5 éves ember 44 vagy 45 év szolgálati idővel elveszíti a munkáját, „mi a fenét csináljon? Menjen közmunkásnak (…) az aktív pályafutása utolsó két évében?”
 
Ezért kell a rugalmasságot visszaállítani a nyugdíjrendszerben, és elengedni azt, akinek végképp nem tudnak lehetőséget adni a nyílt munkaerőpiacon – mutatott rá.

Kapcsolódó párttagok