közlemény diszkrimináció
2013. október 10. 11:12

Kasztalapú diszkrimináció: az EU-nak is küzdeni kell ellene

A kasztrendszer Indiában széleskörű diszkrimináció és emberjogi-sértések alapjául szolgál még napjainkban is. A diszkrimináció különösen súlyosan érinti a nőket és a gyerekeket, akiknek gyakran a szexuális erőszak különböző formáit kell elszenvedniük. A kiszolgáltatott csoportok helyzetén az Európai Unió programokkal és nemzetközi egyezményekkel segíthet – hangzott el az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén.

„Bár az indiai és a nepáli kormány a közelmúltban fontos lépéseket tett a helyzet javítása érdekében, ennél jóval határozottabb fellépésre van szükség” – figyelmeztetett Gurmai Zita. Az EP-képviselő szerint, következetesen végre kell hajtani az ENSZ által megfogalmazott irányelveket, és ennek érdekében az Európai Uniónak is hallatnia kell a hangját.

Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy a probléma korántsem csak a délkelet-ázsiai térséget érinti. „Az alsóbb kasztba tartozó nőket gyakran dolgoztatják embertelen körülmények között – szinte rabszolgaként – olyan gyárakban, amelyek a fejlett világ számára állítanak elő márkás ruházati termékeket. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül: az EU-nak ezért bele kell foglalnia ezt a problémát nemzetközi együttműködési programjaiba és kezdeményezéseibe, továbbá átfogó uniós politikát és cselekvési tervet kell meghatároznia a megkülönböztetés teljes felszámolása érdekében” – hangsúlyozta az EP-képviselő.