mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 07. 11:35

Kecskeméten kivégezték a tanítóképzést, miközben óriási a tanárhiány!

Kecskeméten kivégezték a tanítóképzést, miközben óriási a tanárhiány!
Hiába van 2014-hez képest 11.000 tanárral kevesebb a magyar oktatásban, idén szeptemberben nem indul már tanítóképzés Kecskeméten. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karát 2020. július 31-gyel átadták a Károli Gáspár Református Egyetemnek, az új fenntartó pedig nemes egyszerűséggel bezárta a nagymúltú Kecskeméti Tanítóképzőt.

Ez a lépés gyakorlatilag egy, a város szellemi fejlődése ellen elkövetett kormányzati bűncselekmény – mondta keddi helyszíni online sajtótájékoztatóján Király József, az MSZP elnökségi tagja, Bács-Kiskun megye 2-es számú választókerületének képviselőjelöltje és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, oktatási szakpolitikusa.

„Itt, Kecskeméten, egyre többen felháborodtak azon a döntésen, amelyet a kormány több mint egy éve hozott meg, miszerint a kecskeméti tanítóképzést gyakorlatilag átadta a Református Egyetemnek úgy, hogy közben velünk, kecskemétiekkel nem egyeztettek” – hívta fel a figyelmet Király József.

„Ma sem tudjuk, hogy a város vezetése mit tudott erről, bár sejtjük, hogy hozzájárultak. Nagy veszteség ez számunkra, hiszen ez egy több mint 100 éves múltú intézmény, és nagyon sok olyan pedagógus nevelkedett itt, akik a gyermekeinket nevelték” – tette hozzá.

A képviselőjelölt elmondta, érthető, hogy a Mercedes „csillogása,” ahonnan nagy iparűzési adó folyik be, elvakítja a városvezetést és a kormányt, mégis nagy érvágás a város jövőjének szempontjából, hogy bezárták a tanítóképzőt.

Kunhalmi Ágnes megerősítette, pártja elszörnyedve tapasztalja, mennyire nem érték a kormánynak a tudás, ami hatalmas tudásválságot okozott hazánkban. „Sajnálom, hogy azt a kecskeméti értelmiséget rövidítették meg, akik több mint 100 évig ápolták, fejlesztették azt a tudást, ami ebben az intézményben és a kecskeméti pedagógusképzésben koncentrálódott. Ez pótolhatatlan”!

Aláhúzta, hiába a Mercedes-gyár, egy város nem állhat egy lábon, ezért Kecskemét polgármesterének nem támogatnia kéne ezeket a bezárásokat, hanem lobbizni a kormánynál azért, hogy a fiatal, pályakezdő helyi pedagógusok bérlakáshoz jussanak, hiszen egy 150.000-es fizetésből nehéz kigazdálkodni azt a 80-100.000 forintot, amibe ma egy kecskeméti albérlet kerül.

A szocialista politikus aggasztónak nevezte, hogy miközben egy ilyen nagymúltú tanítóképzőt bezár, a Fudan Egyetemet támogatja a kormány, annak a Diákvárosnak a helyén, ahol kecskeméti diákoknak is lenne hely. „Ez vétek a magyar nemzet, a magyar tudás és a magyar értelmiség ellen” – szögezte le.

Végezetül megígérte, ha meg tud alakulni 2022-ben az új Karácsony-kormány, és Király Józsefet is megválasztják képviselőnek, újra vonzóvá teszik majd a pedagógusi pályát nagyobb bérekkel, a központosítás csökkentésével, a technikai felszereltség fejelsztésével és modern állami pedagógusképzéssel.

Kapcsolódó párttagok