Belföld | jutalmak közlemény Orosháza
2013. január 24. 11:14

Kedves Orbán Viktor!

Értesültünk a „határozott kéréséről”, amelyet a fideszes polgármesterek és alpolgármesterek felé megfogalmazott, vagyis hogy ők nem vehetnek fel jutalmat. Ez a döntése azon kevesek egyike, amellyel egyetértünk, szerintünk se vegyenek fel, magunk is úgy véljük, hogy az önkormányzatoknál „minden fillérre szükség van”. A Fidesz kommunikációs igazgatójával, aki azt mondta, hogy „függetlenül attól, hogy ki az, aki megérdemli a jutalmat, és ki az, aki nem”, vitatkoznánk, de tekintsünk el most e véleménykülönbség fölött.

Ha ez a „határozott kérése” a fideszes városvezetők irányába, akkor feltételezzük, hogy ugyanez vonatkozik a fideszes cégvezetőkre is. Vagyis, hogy ők se vehessenek fel jutalmat, semmilyen plusz pénzt, hiszen „minden fillérre szükség van”.

Nálunk, Orosházán, a Fidesz volt önkormányzati képviselője (az egyik − három van ugyanis − fideszes alpolgármester testvére), a városüzemeltetési zrt. vezérigazgatója, Csizmadia Gergely, az évi bruttó 8.160.000,- Ft fizetésén felül évi bruttó 8.160.000,- Ft prémiumban, Dancsó József fideszes polgármester haverja, Benkő Ferenc vezérigazgató-helyettes pedig az évi bruttó 7.200.000,- Ft fizetésén felül évi bruttó 7.200.000,- Ft prémiumban részesülhet ebben az évben. Összesen tehát 15.360.000,- Ft prémiumot kaphat a két fideszes, ha elvégzik a prémiumfeladatokat. Például: „a 2012-es év pozitív mérleg szerinti eredménye”; „START munkaprogramok pályázatban foglaltak szerinti végrehajtása”. Szerintünk ezeket a feladatokat a nem kevés alapfizetésükért kellene elvégezni, nem sok milliós prémiumért.

Ha Szijjártó Pétert, az ön volt szóvivőjét kérdeznénk, bizonyára azt mondaná erre, hogy pofátlanság, mi illedelmesen inkább a túlzott, érdemtelen, indokolatlan jelzőket használnánk.

Kedves Orbán Viktor!

Azt szeretnék kérni öntől, hogy erre vonatkozóan is legyen szíves ilyen „határozott kérést” kinyilvánítani. Ugyanis úgy tűnik, hogy ezzel kapcsolatban már csak önben bízhatunk. Mondtuk mi ezt a testületi ülésen is sokszor, ellene szavaztunk, érveltünk, interpelláltunk, talán még szó szerint azt is mondtuk, hogy „minden fillérre szükség van”, de hiába. Úgy néz ki, hogy az orosházi Fidesz-vezetők ezt a sok pénzt mindenképpen ki akarják fizetni ennek a két embernek, és ez bizony sok közpénz.

Pedig állítólag nincs pénz a közös kasszában, és ezért „kényszerült” a fideszes többség január elsejétől olyan új adót bevezetni Orosházán, amelyet bár kommunális adónak hívnak, de gyakorlatilag ingatlanadó. (Az első ingatlan után 18.000,- Ft-ot, a második és további után pedig plusz 24.000,- Ft-ot kell fizetni néhány kivételtől eltekintve szinte minden orosházinak, szegénynek és gazdagnak, kicsi vagy nagy házban lakónak egyaránt.) Kiszámoltuk: a két fideszes pártkatona prémium kifizetése éppen 853 család kommunális adó befizetésével egyenlő.

Nagyon bízunk az ön újabb „határozott kérésében”. Kérjük, segítsen!

Tisztelettel várjuk válaszát:
Az MSZP Orosházi Szervezete elnöksége nevében: Fetser János elnök