Kék szalaggal az Ifiházért

Kék szalaggal az Ifiházért
Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője elmondta: az Ifjúsági Ház mintegy fél évszázada szolgálja jelenlegi helyén a miskolciakat; klubokkal, szakkörökkel, különböző rendezvényekkel járulnak hozzá a város kulturális életének színesítéséhez.

Éppen ezért elfogadhatatlan a fideszes városvezetésnek az a döntése, hogy az intézményt elköltöztetik jelenlegi helyéről, az épületbe pedig a rendészetet helyezik el. „Az Ifiháznak ebben a formában és ezen a helyen kell működnie” – jelentette ki. Örömmel nyugtázta, hogy öt miskolci demokratikus ellenzéki párt az Ifiház megmentése érdekében szorosan együttműködik, de csatlakozott hozzájuk a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Szolidaritás Mozgalom is.

Dr. Simon Gábor, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője szerint példátlan, hogy ilyen horderejű kérdésben a közgyűlés megkerülésével hoznak döntést. De nemcsak nem dönthetett a közgyűlés ebben az ügyben, a városvezetés még csak nem is tájékoztatta az önkormányzati képviselőket a konkrét tervekről. Most, hogy a tiltakozásként elindított aláírásgyűjtési akció sikeres, ráadásul még együttműködés is létrejött a Miskolcon működő demokratikus erők között, a fideszesek elkezdtek kapkodni, „fűt-fűt ígérgetnek”. A Csengey utcai ingatlan ügyében Simon arra hívta fel a figyelmet, hogy azt csak kínjában dobta be a köztudatba a városvezetés: az épület romos, felújításra szorul, tervek sincsenek az átalakítására, s ezeket a feladatokat úgy kellene elvégezni, hogy azokra még csak pénz sincs. „Nem hiszünk a városvezetésnek!” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a Diósgyőri strand már a negyedik szezonban sem nyitott ki, pedig a városvezetés korábban azt mondta, csupán egy szezonra zárják be, s az Avas Szálló is romokban hever, pedig azt ígérték évekkel ezelőtt, hogy most már minden rendben lesz, kezdődhet a rekonstrukció, hiszen az épület ismét a város tulajdonába került. Azóta sem történt ott semmi. Véleménye szerint egyetlen normális megoldás jöhet szóba az Ifjúsági Ház ügyében: az intézmény maradjon a helyén, a Csengey utcai ingatlant pedig tegyék rendbe, s a rendészetet költöztessék oda. Az épület frekventált helyen található, parkolónak is kialakítható telekkel – azaz éppen ideális lenne erre a célra.