mszp.hu | Belföld | Hatvan EP2014 Gyöngyös
2014. május 16. 14:27

Kelet-Magyarország is Európában van

Biztonság Európában – hirdetik az MSZP leendő Európai Parlamenti képviselői. A nem éppen a lét- és közbiztonságról híres Kelet-Magyarországi régióban is.

Hatvanban

Itt nem csak az a baj, hogy az embereknek ma meg holnap nincs miből megélniük. Hanem, hogy a Fidesz még az esélyét is elveszi tőlünk a jobb életre – magyarázzák. Reggel 7 óra 55 perckor a már üzemi hőfokon pezsgő hatvani piac bejárata előtt állunk, és nagyokat hallgatunk.
 
Meg bólogatunk. Az a helyzet ugyanis, hogy bármerre kísérjük az országban Szanyi Tibort, Ujhelyi Istvánt, Gúr Rolandot és az MSZP EP-listájának arcait, hasonló tapasztalatokkal találkozunk. Kelet-Magyarország persze speciális eset. Az itteniek még annyira sem érzik magukat Európában és biztonságban, mint az ország más, sok szempontból szerencsésebb tájain élők.
 
A piacon aztán olyan sztori jön szembe, amely a biztonság témakörében mindennél többet mond: néhány, a közeli Nagygombosról Hatvanba utazott lakos lépett oda Szanyi Tiborhoz, hogy elmondja neki: Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere Semjén Zsolttal, a nemzet fővadászával egy követ fújva ki akarja lakoltatni őket a saját házaikból, hogy legyen helye a bővíteni szánt vadászmúzeumnak.
 
Azon túl, hogy a Fidesz mindent és mindenkit szabad prédának néző politikáját elutasítja, az MSZP-nek egyetlen követelése van: a lakástörvény betartása – reagált Szanyi az elképesztő történetre. Azaz, ha ki is lakoltatják őket, akkor az összkomfortos lakásukért minimum összkomfortos lakásokat adjanak cserébe.
 
Gyöngyösön

Hatvanból Gyöngyösre vezetett Szanyi Tibor és Gúr Roland útja az MSZP EP-roadshowjának pénteki programjában. A gyöngyösi piacon már nem csak nézelődött Szanyi kapitány, hanem vásárolt is, méghozzá a mellékelt képek tanúsága szerint friss, pirospozsgás, és főképp hazai földiepret, kilóját 850 forintért.
 
A rögtönzött próbavásárlást a választópolgárokkal történő konzultáció, majd egyáltalán nem rögtönzött sajtótájékoztató követte. Mint Szanyi ezen elmondta, az, hogy ő a gyöngyösi piacon kétezer forintot költött, nem a messzi földön kényszeres zöldség-gyümölcs fogyasztási mániájának tudható be, hanem a Fidesz által európai rekordszintre, azaz 27%-ra emelt áfának.
 
Szanyi szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése lenne minimum az első lépése annak, hogy felszámoljuk a gyermekéhezést Magyarországon. Ugyanitt, ugyanekkor Gúr Roland az MSZP ifjúsági garanciaprogramjáról azt mondta: a szocialista párt EP-be kiküldött képviselői minimum háromszor annyi pénzt fognak követelni a fiatalok foglalkoztatására, mint amennyit most költ erre az unió.

Egerben

Az egri városi csarnokban sem a túlcsorduló jólétről számoltak be az árusok és a vásárlók az MSZP leendő EP-delegációjának, ettől valószínűleg nem teljesen függetlenül a Szanyi-Gúr pároshoz a legtöbbjüknek volt egy-két biztató szava. Gyors fejszámolásunk eredményeképpen arról tudunk beszámolni kedves olvasóinknak, hogy ha a gyöngyösi mustra kapcsán már említett 27%-os európai rekordáfa pont 22%-kal kisebb lenne, akkor a fokhagyma darabja nem 200, hanem csupán 150 forintért lenne kapható.

A sajtó tájékoztatásán már Mesterházy Attila is részt vett. „Európa-pártiak vagyunk, a nemzeti érdeket az Európai Unió keretien belül lehet a leghatékonyabban érvényesíteni, ezért mondjuk azt, hogy Európa, de okosan!” - jelentette ki. Az MSZP elnöke Egerben ismét rámutatott: Európán kívül hazánk számára sokkal nyomorúságosabb és rosszabb lenne az élet, éppen ezért MSZP nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz állandóan szabadságharcot, konfliktust generál, és mindig az erő pozíciójából próbál politizálni ahelyett, hogy a józan ész útján járna.

Egerben járva pártunk elnöke a Music Hungary konferencián is felszólalt. Mesterházy Attila üdvözölte a könnyűzene támogatására bejelentett Cseh Tamás Programot. Mint mondta, végre valami elkezdődött, ugyanakkor - tette hozzá - Magyarországon ma személyes kapcsolatokkal lehet támogatáshoz jutni, nem tehetséggel. Mesterházy Attila szerint „a politikának egyrészt békén kellene hagynia a kultúrát, ugyanakkor az államnak biztosítania kell a szakma által kért feltételeket”. Jelezte azt is, híve annak, hogy a sport mellett a kultúra támogatásában is legyen pozitív diszkrimináció.