2011. november 30. 11:15

Kelet-Magyarország sorsa - nyírbátori részországgyűlés

Nyírbátori részországgyűlés. Összefoglaló.

Legalább egy embernek dolgoznia kell minden családban!


Gúr Nándor felszólalásában emlékeztetett a kormány eddigi teljesítményére: az ígért egymillió új munkahely nem jött létre, sőt az Orbán-kormány elmúlt másfél évében 80-100 ezren vesztették el állásukat. Radikális adócsökkentést csak saját maguk részére hoztak, a közbiztonság pedig nem javult. Itt az ideje, hogy távozzanak – fogalmazott az MSZP-s képviselő.

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke szerint nem a kormányról kell beszélni, az, hogy 2014 az MSZP-ről szól-e az elkövetkező 2-2,5 év munkáján múlik.

A közfoglalkoztatásról Gúr Nándor elmondta: elkerülhetetlen az alkalmazása. A rendszerváltás óta mintegy másfél millió ember veszítette el állását. Ez 400 ezer családot érint Magyarországon, nagy részüknek esélyük sincs a munka világában érvényesülni. Ahhoz, hogy ez változhasson, különös gondot kell fordítani oktatásra, hiszen a szakmával sem rendelkezők csupán 22 százaléka talál állást.

Cigánykérdés nincs, létezik viszont a mélyszegénység kérdése – mondta a képviselő. A kérdéssel foglalkozni kell, nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Segítő kezet kell nyújtani, ám ezzel párhuzamosan tudatni kell a kötelezettségeket is.

Minden családban legalább egy embenek dolgoznia kell! Csak így lehet elérni, hogy iskolába járjanak a gyerekek, akik számára így lehetőséggé válik a kitörés – hívta fel a figyelmet Gúr Nándor.

Önkormányzati törvény ­­- bizonytalanság


Balla Jánosné, Nyírbátor polgármestere beszédében kifejtette: sokan, sok helyen vitatták meg az önkormányzati törvényt, de nem lettünk okosabbak: nem látjuk, hogy működik a feladatmegosztás az állam és az önkormányzatok között. Például hogyan lesz majd a finanszírozás, a feladat alapú finanszírozás?

Hozzátette: eddig megháromszorozódott az iparűzési adó, de ha azt elveszik, akkor nagyon komoly gondban lesz Nyírbátor, ahogy a helyi vagyon elvétel is elképesztő nehézségeket jelent majd a település számára.

Úgy fogalmazott: „amit saját erőből például a tűzoltóságunkba betettünk, hirtelen elvész. Óvodáinkat, iskoláinkat felújítottuk, erre most elveszik. Aki gondos gazdaként előre tervezve fejlesztett, azt most a kormányzat bünteti. Nemcsak igazságtalan, de teljesen hibás példamutatást jelent ez a szemlélet”.

A feladatátcsoportosítások miatti iskolabezárások eredményeként kiüresedik majd a város, szellemi erőnket veszik el, a tudást vonják ki a Nyírbátorról - fejtette ki Balla Jánosné.

Azt ma már mindenki érzi és érti, hogy függőségben és félelemben akarják tartani a térségeket, településeket – jelentette ki Nyírbátor polgármestere.

Folytatva felszólalását Balla Istvánné elmondta: ma Nyírbátorban 10%-os (van olyan település a térségben, ahol 80%-os) a munkanélküliség, ami korábban sosem volt jellemző. Ennek megszüntetését a képzés oldhatná meg, de a szakképzés leépítése ezt szinte teljesen kizárja.

Az MSZP sikeres programjait a Fidesz leépítette, és nem teremtett a helyébe semmit. 2,7 milliárdot hozott volna a korábbi program a térségbe, ebből azonban csak a fele fog megvalósulni, de ezt a felét is „sajátjukként” adnak át.

Mi 650 embert foglalkoztattunk közmunkában komoly értéket teremtve, most viszont a közmunkaprogramban lévő lehetőség jelentősen lecsökkent. Jelenleg 150 családnak nem tudunk megoldást találni életük javítására, hiszen segélyt sem tudunk adni nekik az új kormányprogram hatására.

Szükség van egy új szemlélet megjelenítésére, annak felmutatására, hogyan lehet jobban vezetni egy országot. Erre ad jó példát ez a mostani részországgyűlés, amely, remélem, egy új fordulat kezdetét jelenti a térség számára – zárta beszédét Balla Istvánné.

Új szemléletmód kell!


Mesterházy Attila vitanyitó előadása során emlékeztetett, az MSZP frakciója nem véletlenül választotta Kelet-Magyarországot országjárásának legújabb állomásaként: a kormány lemondott az ország keleti részéről és annak lakóiról.

Az elmúlt időszakot vizsgálva láthatjuk, hogy az Orbán-kormány nem kezeli prioritásként a keleti országrészben élők problémáit, holott ebben a térségben pattanásig feszültek a társadalmi egyenlőtlenségek – fogalmazott a pártelnök.

Éppen ezért kell felhívni a figyelmet arra a szociális válságra ami Kelet-Magyarországon folyik – érvelt Mesterházy – sok településen családok, gyerekek éheznek, sokszor csupán az iskolákban jutnak élelmiszerhez.

A térség komplex problémái komplex megoldást kívánnak. Az elmúlt 20-21 évben sokasodtak a nehézségek, és bár a szocialista kormányok tettek ezek ellen, parlamenti ciklusokon átívelő, átfogó programokra van szükség a helyzet javítása érdekében. Már az jó esetnek minősül, ha az Orbán-kormány egy korábbi, szocialisták által kezdett programot végigvisz, de új programokat nem indítanak, nem is keresnek megoldást – emlékeztetett az MSZP frakcióvezetője.

Az ország észak-keleti részében a munkanélküliség 18-20 százalék körül mozog, ezért különösen fontos a munkahelyteremtés. Az új közmunkaprogram csupán statisztikák javítására jó, valós megoldást nem kínál, sőt az új szisztéma ront az emberek helyzetén. A kormány a helyi gazdaság élénkítéséért sem tesz semmit, ahogy az ígéreteivel szemben a közbiztonság sem javult, és nincs minden településen rendőr – mondta Mesterházy Attila.

A Munka törvénykönyvének változásai kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat, a felsőoktatási törvény koncepciója kizárná a szegényebbeket az egyetemekről. Az egykulcsos adó csak kivesz a Kelet-Magyarországon dolgozó emberek zsebéből, hiszen az átlagkereset az ország keleti csücskében meg sem közelíti az országos szintet.

Teljesen új szemléletmód és megközelítés kell, ha meg szeretnénk oldani az itt élő emberek problémáit – figyelmeztetett az MSZP elnöke.

Fordul a világ


Szabolcsi származású vagyok, így érzelmileg is kötődöm ehhez a vidékhez – nyitotta meg Tóbiás József az MSZP Kelet-Magyarország programját megvitató nyírbátori részországgyűlést.

A párt frakcióvezető-helyettese kifejtette: az MSZP sok feladatot vállalt ennek a régiónak fejlesztése érdekében, de sajnos elkövetett hibákat is, amit a választópolgárok szavazataikkal büntettek. Hozzátette: mi szembe kívánunk nézi a problémákkal, ki szeretnénk javítani hibáinkat és segíteni akarjuk Kelet-Magyarország boldogulását.

Ahogy Balla Jánosné, Nyírbátor polgármestere üdvözlő szavaiban mondta: fordul a világ. A szocialista párt célja ennek a fordulatnak az elősegítése, támogatása, a térség helyzetének erősítése. Kelet-Magyarország sorsa összekapcsolódik az MSZP sorsával is.

Kifejtette továbbá, ami ennek a régiónak létfontosságú, az kiemelten fontos az MSZP programjában: munkahelyteremtés, igazságos adórendszer, az önkormányzatiság megőrzése, a szociálpolitika fejlesztése, a közoktatás és gyermekeink jövőjének biztosítása.

Ennek szellemében végezzük munkánkat, és ehhez a mai nap kiváló kezdetet kínál – zárta köszöntőjét Balla Jánosné.