Keleten a helyzet…

…változatlanul rossz. Sőt, Ózdon és Kazincbarcikán az élet még rosszabb, mint 4 éve. Mesterházy Attila és országjáró csapata hazánk talán leghátrányosabb helyzetű térségében járt.


A zuhogó eső ellenére több százan (!) fogadták Mesterházy Attilát, a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltjét Ózdon a szürke panelházak által övezett Vasvár úti parkolóban hétfő késő délelőtt. Nem kis szó ez. Még akkor sem, ha a tömeg összetételét elnézve is rögtön világossá válik, miből van a legkevesebb Ózdon és környékén: munkából.

Nem véletlen, hogy a parkolóban felállított kis színpad homlokzatát is a Közmunkás Szakszervezet „Munkát, kenyeret!” feliratú molinói díszítették, szinkronban a megjelentek arcán tükröződő reménnyel, amely szintén az évtizedek óta várt lét és közbiztonságért kiáltott.

Ma még valóban a sötétség az úr! – kiáltott bele a mikrofonjába Nyakó István képviselőjelölt is, a helyi közállapotokra és a borongós időre utalva. Majd megköszönte a megjelenteknek, hogy hitet tettek a változás, a kormányváltás mellett, hogy a helyi hatalmasságokkal bátran szembemenve mozgósítják a helyieket, s hogy az április 6-i szavazatukkal felvirrasztják a napot a sokat szenvedett városban és környékén.

Nyakó Istvánt egy helyi szimpatizáns, Kovács Józsi bácsi követte, aki saját versét, olvasta fel az egybegyűlteknek. Az ózdi állapotokról is sokat elmond, hogy mikor e sorokat elszavalta, Nyakó István megköszönte neki, hogy volt bátorsága kiállni és felolvasni a versét. Hozzátette: április 6-án néhány perc bátorságra lesz csak szüksége az ózdiaknak, hogy egyszer s mindenkorra elzavarják azokat, akik csak a saját és a haverjaik gazdagodásával voltak és vannak elfoglalva.

„Nektek semmit, maguknak mindent!” – kezdte Gúr Nándor. Azzal folytatta, hogy április 6-án végre magukért, egy tisztességesebb és élhetőbb országért tehetnek valamit az itt élő kisemberek. „Nyakó Pista egy csepp vízért is elment nektek. Most itt a víz, ezért a napot, a fényt kell elhoznia Ózdra” – ajánlotta az esős időben egybegyűlt százaknak a kormányváltó erők jól ismert jelöltjét.

Nyakó István munkát, kenyeret, tisztességes béreket követelt, és hazugságnak nevezte, hogy a Fidesz szerint 3000 munkahelyet teremtettek a térségben az utóbbi években. (A 3000-es szám hallatán mellesleg a közönség is erős pfújolásban tört ki.)

Végül a piros széldzsekiben érkező, ám időközben ismét a megszokott öltözetére váltó Mesterházy kapott szót. Azt mondta, Orbán Viktor a tapasztalatok szerint csak hazudni jár Ózdra. 2010-ben például két hét alatt rendet és egymillió új munkahelyet ígért a városban is. Ehhez képest négy év alatt összesen egy darab alapkő letételére tellett tőle – emlékeztetett Mesterházy Orbán utolsó látogatására, amikor a jelenlegi kormányfő egy digitális archívum időkapszulájának elhelyezésén járt Ózdon.


Az ózdiaknak sem megalázó közmunkára, hanem valódi megélhetést kínáló munkahelyekre van szükségük – tette világossá. Ennek érdekében a kormányváltó szövetség vállalja, hogy 250 ezer új, valódi munkahelyet teremt a következő négy évben, és nettó 100 ezer forintra emeli a minimálbér összegét. Az ózdiak ezen kívül az adósrabszolgás felszámolásában, és az Ózd-Budapest távolság közúti megtételének 90 percre csökkenésében is bízhatnak.

A szakadó eső ellenére is váratlanul sikeres ózdi program egy ötletes flashmobbal ért véget: a kormányváltók helyi vállalásait tartalmazó táblákat Mesterházy Attila az ózdiak jelenlétében látta el a kézjegyével.

Ózd után a szocialista vezetésű Kazincbarcikára vette az irányt a roadshow konvoja, ahol a kormányváltók borsodi népszerűségének ismeretében már senki nem lepődött meg azon, hogy a rossz idő miatt a szabadról a helyi művelődési központba áttett közönségtalálkozón is csurig telt teremben szólt Klimon István a körzet képviselőjelöltje, Gúr Nándor megyei elnök és persze Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy a kormányváltók nyolc pontjának felsorolásán túl beszédében reagált a fideszes Tiba István azon nyilatkozatára, mi szerint a nyugdíjak kifizetését a nyugdíjkasszában lévő pénzből kell finanszírozni. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz csökkentené a nyugdíjakat, ha hatalmon maradna április után – vonta le a logikus következtetést.


A kormányváltók szövetségének egészségügyre vonatkozó ígéretei természetesen kiemelten érintik Kazincbarcikát, ahol a város és vonzáskörzetének lakói számára helyben fogjuk megoldani a várólisták csökkentését – jelentette ki.