mszp.hu | Belföld | Ujhelyi István nyílt levél
2014. december 07. 12:48

Kellenek a vörös bástyák - avagy háromezerkétszáz órával Orbán tusványosi beszéde után

Esztelen és elvtelen szabadságharc helyett valós magyar érdekképviseletre van szükség az Európai Unióban – ezért demonstráltunk a napokban tíz, az önkormányzati választáson győztes baloldali polgármesterrel az Európai Parlament brüsszeli épületében. A városvezetőkkel közösen és jelképesen megadtuk a JEL-et, hogy így tudatosítsuk: szemben a fideszes „kihátrálással”, a baloldal több és erősebb Európát akar. Ez ugyanis a magyar önkormányzatok és a magyar emberek érdeke. 

Az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális maffiaállam erőszakosan centralizálja az önkormányzati rendszert, maga alá gyűrve a szó szerint értett önkormányozhatóság utolsó szabad szigeteit is. Nekünk, baloldaliaknak maradt feladatul, hogy megőrizzük a helyi döntéshozatal függetlenségét, hogy biztosítsuk az uniós fejlesztési források mind hatékonyabb lehívását és mind objektívebb, szükség szerinti leosztását. A tíz polgármester brüsszeli látogatása és szoros szakmai programjának tanulságai egyértelműen megmutatták: Európa tudja és követi, hogy mi történik Magyarországon; a helyi vezetőket pedig partnernek tekinti. Az uniós intézményrendszer ugyanakkor finomhangolásra szorul: a nemzeti érdekek hatékonyabb képviseletének érdekében szorosabbra kell fűznünk a települési és az európai döntéshozatali szintek kapcsolatát. Ezzel a közvetlenebb együttműködéssel nem csupán a hatékonyabb forrásképzés lehet biztosított, de a fideszes zsarolás is kivédhetővé válhat. A baloldali magyar polgármesterek ezt a „hídépítő” munkát kezdték most meg Brüsszelben és közösen tovább is fogjuk folytatni. 

A magyar baloldal újjáépítéséhez és a magyar közélet megváltoztatásához szükség van azokra a településekre, azokra a ’vörös bástyákra’, ahol a baloldal kapott többséget. Itt tudjuk bizonyítani és megmutatni, hogy fideszes államirányítással szemben a baloldal mit gondol kormányzásról, közösségépítésről, érdekképviseletről. Hogy milyen a valódi, szociálisan érzékeny választói képviselet, amely az emberek valós igényeit szolgálja.     

Orbán Viktor és rendszere ma már nemcsak a Fidesz versenytársaitól és elvi alapú ellenfeleitől, de korábbi szövetségeseitől, mentoraitól is egyre több pofont kap. Közel a bukás. Hangos lesz és fájdalmas, de készül a változás. A baloldali önkormányzati vezetőknek, munkájuknak és bizonyító erejű teljesítményüknek pedig ebben komoly szerep fog jutni. 

Addig én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2014. december 7.