Népszava
2012. május 11. 10:08

Kemény maléves landolás

A volt Malévos dolgozók a mai napig nem kapták meg a felmondási időre járó bérüket, illetve a végkielégítést. A másfélezer elbocsátott dolgozó töredéke tudott eddig elhelyezkedni. A szakszervezetek készek tüntetni is, ha továbbra is csak hitegetik őket.

Több volt Malévos dolgozó is megerősítette a Népszavának, hogy a mai napig nem kapták meg a felmondási időre járó bérüket, illetve a végkielégítést. A márciusi fizetéseket április utolsó napjaiban utalta át a tulajdonos állam, az állami bérgarancia terhére. A végkielégítés jogosságát ugyan a tulajdonos elismerte, de az elbocsátott dolgozók egyelőre semmilyen értesítést nem kaptak sem az összegről, sem a kifizetés időpontjáról. A volt Malévesek attól tartanak, hogy erre valójában már nincs fedezet és a kormány leírta őket. Becslések szerint 1,5-2 milliárd forintból tisztességesen lezárhatná az állam az utcára tettek ügyét. Információink szerint eddig az 1500 volt Maléves 15-20 százaléka talált új munkahelyet, többnyire alacsonyabb bérért.

A Malév Ground Handling Zrt., amely korábban a ferihegyi repülőtér földi kiszolgáló üzletágának több mint felét birtokolta, ma már nem piaci részesedéséért, hanem a fennmaradásáért küzd két tőkeerős riválisával, a Celebivel és a Menzies Aviationnal. A magyar cég több mint 700 dolgozójából eddig 350-at küldtek el. Informátorunk szerint a hazai kiszolgáló napjai meg vannak számlálva, ha elmarad az állami segítség. Nehéz helyzetbe került a reptéren működő repülőgép javító cég, a szintén Malév-leány Aeroplex Közép-Európai Kft. (ACE) is, mert az anyavállalat bedöntése után a majdnem 600 ember felét kirúgták.
Demeter Csaba, a HUNALPA Egyesület - Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete alelnöke lapunknak elmondta, a 200 pilóta közül körülbelül ötvennek van már munkaszerződése, vagy folyamatban van a felvételi procedúrája. Ők is főleg Ázsiában, Indiában, Kínában, az arab országokban, Afrikában találtak munkát. Az uniós repülőtársaságoknál adminisztratív huzavona miatt egyelőre nem tudnak elhelyezkedni.

Demeter elmondása szerint a pilóták sem kapták meg a járandóságukat, de az áprilisi felmondáskor még az elszámolással is adós maradt a cég. "A kormány a felelős a kialakult káoszért, és legalább azt a tiszteletet megadhatta volna a 30-40 éve itt dolgozóknak, hogy nem alázza meg őket a hitegetéssel. Mást se hallok, csak azt, hogy a kormány senkit nem hagy az út szélén, de a Malévosokat az árokba hagyta és még a port is rugdossa rájuk" - fogalmazott a volt pilóta.
Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) vezetője a Népszavának elmondta, a két leányvállalat elbocsátott dolgozói április elején kapták kézhez a felmondólevelüket, s akkor meg kellett volna kapniuk a felmondási időre járó bért és a végkielégítést.

A Malév vezetői akkor a dolgozók türelmét kérték és azt ígérték, május 10-ig kifizetik a járandóságokat. "Tegnap többen is felhívtak, hogy előleg címén egy havi bért utalt csak át a vállalat, a felmondási időre, szabadságmegváltásra járó pénznek, illetve a végkielégítésnek se híre, se hamva" - jegyezte meg az érdekvédő. Hozzátette, az emberek elfogadták a kifizetések csúszását, de most már dühösek, mert becsapták őket, és ha a tagság úgy dönt, a szakszervezetek készek tüntetni.

A Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) elnöke, Vécsei Mihály lapunknak kifejtette, az állam helyett az egyesület igyekszik tanácsadással, állásbörzékkel segíteni az elbocsátott Malévosokat. Mint mondta, a kormány csendben van, de hallani olyan híreket, hogy a háttérben Fidesz-közeli nagyvállalkozók is érdekelődnek egy új nemzeti légitársaság alapítása iránt. Az egyesület pedig várja a kabinet döntését, mert információik szerint ezek a megállapodások a hónap végén lejárnak és kétséges, hogy valaha újra megköthetők. "Egy megfelelő üzleti modellel 2015-ig fel lehetne építeni egy új céget és lenne befektető is, főleg, ha az állam legalább a két Malév leánycéggel beszállna a vállalkozásba" - közölte Vécsei. Az új cég egyebek mellett a Malév volt balkáni útvonalait, illetve a többi kétoldalú államközi szerződésekkel rögzített Moszkva, Isztambul, Tel Aviv útvonalakat kelthetné életre.

Bihari Tamás /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=548462