szeged.hu | Gazdaság | majális 2015 Szeged
2015. május 02. 09:08

Keményen dolgozó kisemberek sörrel, virslivel

A munkásosztály mára eltűnt, de megmaradt a munka ünnepe. Pénteken a „keményen dolgozó kisemberek” népesítették be a ligetet. Hagyományosan maradt a sör, a virsli, a forgó, de azért a pártok is állítottak sátrakat. Botka László polgármester pedig családostul látogatott ki a ligetbe.

Pénteken délben már csúcsra járt a majális az újszegedi Erzsébet-ligetben. Mától három napon keresztül koncertek, gyermekprogramok és különféle bemutatók szórakoztatják a kilátogató családokat. A fősétányt vendéglátósok, vattacukorárusok, ajándéktárgy-kereskedők népesítették be, a liget közepén, a zöld területen pedig mutatványosok hívogatják a látogatókat körhintákkal, céllövöldékkel, dodzsemmel.

A munka ünnepén a pártok is kitelepültek a ligetbe. Az MSZP mellett a DK, az Együtt, a PM és a LMP is standot és sátrat állított. A szocialistáktól a lufi mellett a Szegedi Tükör legújabb számát is hazavihették a majálisozók. A zöldpárt aktivistái pedig tüdőből fújt, zöld léggömbbel kedveskedtek a majálisozóknak. A Szegedi Idősügyi Tanács – a hagyományokhoz híven – az idén is virslivel és ásványvízzel vendégelte meg a nyugdíjas klubok tagjait. A gyermekeket pedig a Vadaspark állatsimogatója várta.

A munka ünnepe az idén sem telhet el sült kolbász, marhapörkölt, hideg sör és vattacukor nélkül. A platánok alatt felállított sátrakban pedig óriási a választék. Ki-ki talál kedvének és pénztárcájának megfelelő ételt, italt.

Azért persze nem árt teli bukszával kimenni vasárnap estig a ligeti forgatagba. A sült kolbász, a csülök és csirkecomb 10 dekájáért a legtöbb helyen 500 forintot kérnek, a csapolt sör 350-400 forint, de kínálnak házi meggysört is 650-ért. A kürtőskalácsból a kicsi 500, a nagy 800 forintba kerül. Fagyit 400-ért, hazai epret kilónként 1500-ért kóstolhatnak meg a majálisozók. A félliteres üdítők 400-ért, az ásványvíz százzal olcsóbban kínálja magát. Lángost már 300-ért is lehet enni, a „fullosért” viszont 700-at is elkérnek.

Szórakozásra is bőséggel lehet költeni vasárnap estig. A gyerekforgón 2 percért 500-at, a felnőtt forgón 800-at kérnek, ennyiért viszont ketten is beülhetnek a dodzsembe. Lőni 500 forintért lehet háromszor, a nyeremény pedig ráadás.

Számtalan ingyen programmal és koncerttel is várja viszont a szegedi majálisozókat az ünnepet szervező Szegedi Városkép Kft. A pénteki nap szárvendége Kovács Kati, szombaton a szegedi Tha Shudras csap a húrok közé, harmadikán este pedig Pál Dénes lép színpadra.

Május 3-án, vasárnap egy különleges programmal is várják a szegedieket: az ország legjobb fakitermelő csapatai mérkőznek meg egy látványos, izgalmas versenyen a STIHL bajnokok bajnoka versenyben. A viadal végén a magyar STIHL TIMERSPORTS csapat sport favágói tartanak lélegzetelállító bemutatót.