mszp.hu
2015. február 18. 13:45

Képviselőcsere Hevesben

Az MSZP közgyűlési képviselője Szabó Gyula lemondott, helyére Orosz Bálint János került, tovább képviselve Gyöngyös és a megye érdekeit. Szabó Gyula a párttól nem távolodik el, továbbra is tevékenyen segíti a munkát, tapasztalatára szükség van - mondta gyöngyösi sajtótájékoztatóján Érsek Zsolt, pártunk Heves megyei elnöke, köszönetet mondva Szabó eddigi munkájáért.

Az költségvetési előterjesztésekből nem tudható meg, miért pont ekkora összeget kap a megyei önkormányzat - közölte Érsek. Kifejtette, hogy ez az összeg a 2013 évivel megegyező, ami figyelembe véve az inflációt, minimum 3,4 millió forint reálérték-csökkenést jelent. Ha ez az összeg, rendelkezésre állna, akkor például a társadalmi aktivitást elősegítő programokra másfélszer annyi juthatna a civileknek nyújtandó támogatásokra – jelentette ki.

Megemlítette, hogy a köztisztviselők, közalkalmazottak hosszú ideje nem részesültek illetményemelésben, így évek óta csökken fizetésük reálértéke. Egy érettségizett köztisztviselő fizetése 77000 forint, ami nem éri el a minimális megélhetéshez szükséges 87500 forintot.

Orosz Bálint János arról beszélt, hogy a Jobbik legnagyobb megyei problémája, hogy egyes köztéri alkotáson a „felújította a községi tanács” feliratok kerüljenek eltávolításra. Kifejtette, hogy ez felér egy történelemhamisítással, hiszen ez is a történelem része. Feltette kérdését a Jobbik felé, hogy a Római kori leleteket is betemetnék, vagy az ő időszámításuk honnan kezdődik: 1989-előttől, vagy 2010-től?

A költségvetésről elhangzott, hogy látható belőle: a közgyűlésnek jelenleg alig van mozgástere.

A sajtótájékoztatón kihangsúlyozták, hogy miután a Jobbik képviselőcsoportja megszavazta a 2015. évi költségvetést, a megyében kormánypártnak tekinthető. Így az MSZP ma már nem csak a demokratikus pártok között a legjelentősebb, hanem a megyében az ellenzék vezető ereje. Ennek a felelősségnek szellemében kívánnak politizálni és készülni a 2018-as országgyűlési választásra.

A politikusok iránti közbizalom helyreállítása érdekében a sajtótájékoztató alkalmával a résztvevők bemutatták a vagyonnyilatkozatunkat és arra szólították fel Heves megye valamennyi vagyonnyilatkozatra kötelezett közszereplőjét, hogy kövesse példájukat.