Kérdések a kampány kezdetén

Az elmúlt néhány nap tapasztalataiból adódóan komoly kérdéseket feszegetett a megyei sajtó nyilvánossága előtt Halmi József, a baloldali összefogás képviselőjelöltje.

Bejelentette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is összegyűlt minden a demokratikus ellenzék színeiben induló képviselőjelölt megfelelő számú ajánló aláírása, és megköszönte a bátorító szavakat, az emberek bizalmát, akik megosztották velük abbéli reményüket, hogy április 6-án az Orbán-rezsimet sikerül leváltani.

A politikus elmondta: amikor a Fidesz bejelentette, hogy 107 ezer önkéntes aktivistája van, nem hitt a fülének. Van még ennyi ember, akiről még nem húztak le minden bőrt, vagy ennyi ember gazdagodott meg velük együtt? – tette fel magának a kérdést.

Rá kellett ébredjen, hogy vannak hű fideszes és hű „független” polgármesterek, akik besegítenek az aláírásgyűjtésekbe azokkal a közmunkásokkal, akiket a kormány leginkább sújtott az utóbbi években. Ők azok, akiknek a munkavállalói jogait csorbították, akiktől havi 11000 forintot vettek el, és ma is félelembe tartják őket. A demokratikus összefogásnak nem félelemből írnak alá az emberek – jelentette ki -, bár vannak olyanok (elsősorban az állami szektorban dolgozók), akik attól tartanak, a munkahelyükbe vagy egzisztenciájukba kerülhet egy aláírás.

Tudomása van arról is, hogy még azok nevét is le kell adniuk, akik nem írják alá a Fidesz–KDNP támogatását. - Vajon miért van erre bárkinek szüksége ma? – feszegette a mátészalkai választókerület képviselőjelöltje.

Felháborító a módszer, ahogyan kihasználják azokat az embereket, akiket megnyomorítottak, s azt sem tartotta etikusnak, ahogyan egyes polgármesterek beállnak az aláírásgyűjtés szervezésébe – tette hozzá.

Mátészalkán harmincan igényeltek aláírásgyűjtő ívet - hangzott el. Ők valószínűleg nem nyerni akarnak, hanem az egymillió forint csábítja őket. Vajon tisztában volt a kormány azzal, mit eredményez, amikor a jelöltek számára ezt az összeget megállapította? – kérdezte. Megjegyezte, az is látszik, melyik pártnak mennyi pénze van. A plakátokról ránk mosolyognak a Fidesz-KDNP jelöltjei a kis falvakban, utcákon, tereken, házfalakról, de még templomkertekből (!) is. Mosolyognak, mert nekik tele a zsebük!

Halmi József végül felszólította a Fideszt, számoljanak el már a kampány elején arról, hogy eddig mennyit költöttek! Számoljanak el, honnan van a CÖF-nek negatív kampányra több százmillió forintja? Ezek vajon nem a Simicska forintok, amiket lenyúztak a népről a csökkentett közmunkabérekkel, a rokkant nyugdíjak elvételével, az ellopott magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel? – tette fel a kérdést.