mszp.hu | Belföld
2023. január 24. 17:09

Kérdések és Válaszok a 13. havi juttatással kapcsolatban - 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon!

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amelyben azt kezdeményezi, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon. Ez azonnal segítséget jelenthetne a nyugdíjasoknak.

Miért pont 205 ezer forintot?

• A 2023. januári nyugdíjemelés után 205 ezer forint az átlagnyugdíj mértéke. (Az átlagnyugdíjat úgy lehet kiszámolni, hogy az összes folyósított nyugdíj átlagát vesszük.)

A 13. havi „nyugdíj” valójában nem is nyugdíj?

• A 13. havi „nyugdíj” csak a nevében nyugdíj, de valójában egy állami juttatás, ami nem függ össze a befizetett nyugdíjjárulékkal. Éppen ezért nem is kell alkalmazni rá a nyugdíjelosztási klasszikus szabályokat. A havonta folyósított nyugdíjak összegében ugyanis kifejeződik a szolgálati idő és a befizetett járulék, a juttatás ezekkel nem függ össze.

Van hasonló juttatásra példa?

• Igen, a nyugdíjprémium esetében is mindenki azonos összeget kap, hiszen az is egy juttatás, aminek a mértékéről a kormány dönt. Tehát itt sem nyugdíjról van szó, ahogy a 13. havi juttatás esetében sem.

A javaslat szerint 205 ezer forintot minden nyugdíjas megkapná?

• Igen. Az is ennyi juttatást kapna 13. havi ellátásként, akinek havi 100 ezer forint a nyugdíja, és az is, akinek havi kétmillió.

Az MSZP ezt a minden nyugdíjas számára azonos összegű juttatást csak a 13. havi ellátásra javasolja?

• Igen, ez csak a 13. havi ellátásra vonatkozik.

Miért kell minden nyugdíjasnak azonos összegű 13. havi juttatást kapnia?

• Mert az igazságos, hiszen minden nyugdíjas „ugyanannyit ér" a társadalomnak, és a bevásárláskor is mindenki ugyanannyit fizet a vásárolt termékekért.

Nem méltánytalan ez a megoldás azokkal szemben, akik többet dolgoztak aktív életükben?

• Nem, hiszen a 13. havi juttatás alapját senki sem fizette meg a járulékokban. A megoldás ugyanakkor mérsékli a nyugdíjrendszer igazságtalanságát. Az áremelkedésből fakadó többletkiadás ugyanis mindenkit azonosan érint, így a 13. havi juttatással egyenlő mértékben segítene az állam a nyugdíjasoknak. Ezzel szemben a százalékosan meghatározott összeg az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek alig nyújt segítséget, míg a gazdagoknak adna nagyobb összeget.

Hogyan érintené ez az intézkedés a nyugdíjasokat?

• A nyugdíjasok közel kétharmada, mintegy 1,5 millió nyugdíjas jobban járna, ha minden nyugdíjas azonos összegű 13. havi juttatást kapna, mint a jelenlegi rendszerben. Ez az intézkedés lehetővé tenné az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapók helyzetének javítását.

Honnan lesz erre pénz?

• A 13. havi „nyugdíjra” jelenleg is az adófizetők által befizetett pénzből van fedezet. A 13. havi juttatásra szánt összeg szerepel a költségvetésben, az MSZP javaslata ezen az összegen nem változtat, csak igazságosan és egyenlően ossza szét a pénzt a nyugdíjasok között.