mszp.hu | Gazdaság
2023. március 20. 10:33

Kérdések és válaszok az élelmiszerár-stoppal kapcsolatban

Kérdések és válaszok az élelmiszerár-stoppal kapcsolatban
Miért van szükség ársapkákra? Kellene-e áfát csökkenteni? Miben tér el a Fidesz és az MSZP elképzelése? Itt minden választ megtalál az élelmiszerár-stoppal kapcsolatban.

Önök most akkor egyetértenek a Fidesszel?

Nem. A Fidesz április 30-án ki akarja vezeti az ársapkákat, mi azt mondjuk, amíg ilyen drágák az élelmiszerek, addig nem lehet kivezetni ezt az intézkedést.

A Fidesz gazdaságpolitikájának lényege a lakossági fogyasztás maximális adóztatása. Mi folyamatosan javasoljuk az ÁFA csökkentését és a medián jövedelem alatt az SZJA csökkentését. 

A Fidesz erre nem hajlandó, inkább a választások előtt, kampány célból a kormány bevezette 6 (később +2) termék árstopját és április 30-án ki akarja vezetni a 8 alapvető élelmiszer árstopját. Mi ugyanakkor az MSZP-ben azt mondjuk, hogy ha a kormány nem hajlandó a jövedelmeket megfelelő mértékben növelni és a fogyasztást terheló adókat csökkenteni, akkor ne szüntessen meg egy most fontossá vált intézkedést. A kormány 2021-es döntéseivel előidézett, kiemelkedő közel 50%-os élelmiszer infláció miatt most valóban indokolt az alapvető élelmiszerek hatósági árazása. Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig nem kivezetni kell, hanem megtartani, és szükség szerint további termékekkel szélesíteni. 

Az ársapka olyan problémát kezel, amit a Fidesz okozott. 4,1%os különadó, 27%os áfa, amit ráadásul a különadóra is kivetnek! Abszolút nonszensz, ilyen közegben a hatósági ár nem egy öröm, hanem egy vészmegoldás. Ameddig így néz ki a magyar adórendszer, ameddig a magas ÁFA és a különadó a társadalom átlag alatti jövedelemmel rendelkező felét szegénységre vagy elszegényedésre ítéli, addig legalább 8-10 termék hatósági ára elfogadható átmeneti segítség.

Minek szavazna bárki Önökre, ha a Fidesz-programot tartják jónak?

Az Árstop nem a Fidesz programja, hanem egy választási intézkedés volt, amit most éppen a FIDESZ gazdaságpolitikája miatt indokolt fenntartani. Mi azt mondjuk, hogy változtatni kellene a Fidesz által bevezetett adórendszeren, ahol azok viselnek arányaiban is nagyobb terhet, akik többet is keresnek, az alapvető élelmiszerek 0%-os kulccsal adóznak, és a megélhetés biztonsága mindenki számára garantált.

A mindenkori kormányok nem csak rossz intézkedéseket hoznak és az ellenzéknek nem az a dolga, hogy minden kormánydöntést ellenezzen. Mi a rendszert alapjaiban változtatnánk meg: az Alaptörvénytől kezdve az oktatáson keresztül az adózásig. 

Az adórendszer megváltoztatására azonban a Fidesz nem hajlandó. Éppen ezért az orbáni infláció idején fontos szerepe van a nyolc alapvető élelmiszer hatósági árának. Az ársapkák nem mérséklik, de nem is növelik az inflációt. Az élelmiszer árstop ugyanakkor – még ha csekély mértékben is, de – segíti az átlagkereset és átlagnyugdíj alatti bevétellel rendelkező családok mindennapi megélhetését.

Már csökkennek az árak a boltokban, miért lenne szükség további ársapkára?

Az árak nem csökkennek, hanem emelkednek, legfeljebb egy-két termék lehet kivétel. A drágulás egyelőre tombol. Az elmúlt évben az élelmiszerek átlagosan közel 50%-kal drágultak, de van olyan termék, ami duplájára, háromszorosára nőtt. Van egy-két termék, aminek lejjebb jött az ára – de ezt úgy kell elképzelni, hogy például 20%-ot csökkent a vaj ára, de előtte 82%-ot nőtt. Összességében nagyon nem az látszik, hogy csökkennének az élelmiszerárak, sőt, a következő hónapokban inkább folyamatos emelkedés várható.

Milyen további termékekre terjesztenék ki az árstopot?

További alapvető élelmiszerekre, pl. a párizsi, virsli, rizs, margarin, tejföl.  

Az ársapka tönkreteszi a piacot, mert nem éri meg forgalmazni az egyes termékeket, áruhiányt, logisztikai nehézséget okoz.

A több száz élelmiszer piacát néhány termék hatósági ára nem teszi tönkre. Jogszabály írja elő, hogy az ársapkás termékekből biztosítani kell a folyamatos ellátást, így áruhiány legfeljebb helyenként és időnként fordulhat elő. 

A termelőket és a boltok beszállítóit az ársapkák nem érintik. Ők továbbra is piaci áron adják a termékeiket. 

A kereskedőket sem érinti, mert az ársapkás termékeken elszenvedett veszteséget éppen úgy beszedik a többi terméken, mint ahogy a szavatossági idő közelsége, vagy a magas készletek miatti leárazásokon elszenvedett veszteséget. 

A kistermelőknek és kisboltoknak pedig extra támogatást kell nyújtani, hogy ki tudják gazdálkodni a hatósági ár következményeit, ez egyértelmű.

Az ársapka úgy rongálja a piacot, hogy attól lesz infláció. / Piacromboló hatású.

Nyolc alapvető termékre vonatkozó ársapka sem nem csökkenti, sem nem növeli az inflációt. Amennyi bevétel kiesésük van a kereskedőknek az ársapkás termékeken, annyit szednek be más termékeken. Ezek kiegyenlítik egymást, ezért nincs inflációs hatása az ársapkáknak. Elég megnézni az áruházláncok akcióit: nem 8, hanem 80-100-300 termékre hirdetnek akciókat, plafonokat ma is. Van olyan áruházlánc, aki önkéntesen bevezetett közel 400 termékre ársapkát. Evidens, hogy nem ettől nő az infláció – és nem is csökken ettől az infláció. A hatósági ár egy átmeneti segítség, nem több, nem kevesebb.

Miért nem támogatták korábban az intézkedést? Miért mentek szembe az ársapkával?

Az MSZP mindig is támogatta a hatósági árat, mint átmeneti intézkedést. Keressen rá az interneten az MSZP és élelmiszerárstop kulcsszóval, és meglátja, mit talál! Azt továbbra is szörnyűnek tartjuk, hogy a Fidesz annyira tönkre tette a magyar gazdaság szerkezetét, hogy ilyesmire van szükség. De ez az átlagjövedelemnél kevesebb pénzből élő családoknak vagy az átlagnyugdíjnál kevesebből élőknek nem vigasz, nem megoldás. Enni ma kell.

Az ellenzék eddig ellenezte az ársapkát!

Az ellenzékből csak a Momentum és a Jobbik ellenezte eddig az élelmiszer ársapkákat. (Parragh Lásló és a liberális médiaelit nem az ellenzék)

Nem a többi termek árának megemelésével fogja behozni a kereskedő a veszteséget?

De, ugyanúgy, ahogyan az akcióknál, vagy a szavatossági idő közelsége miatt leárazott termékeknél is kalkulálnak az ezek miatti veszteség szétterítésén. 

Akkor tiltsuk be a kereskedelmi akciókat? Ez ostobaság lenne. Nem ez az Európa-rekord drágulás oka.

Az élelmiszer árak nem az ársapkák miatt, hanem a közel 30%-os ÁFA és az ezzel azonos hatású, árbevételre kivetett különadók és termékdíjak következtében növekednek!

Ez az, ami sehol Európában nincs!

A Fidesz ugyanis megemelte és kiterjesztette az un. népegészségügyi termékadókat, továbbá növelte az árbevétel után fizetendő adókat. A 27%-os az ÁFA-n túlmenően további plusz 4,1%-os adót kell fizetniük a kiskereskedőknek az árbevételre. 

Így már valójában nem 27%-hanem több, mint 31% az ÁFA minden kiskereskedelemben forgalmazott termékre.

Ez okozza az orbáni inflációt, ami minden családot sújt, hiszen enni muszáj! 

És április 30-án a Fidesz tovább növelné a terheket, mert ki akarja vezetni az ársapkákat!

Miért ne az áfát csökkentsük?

Az MSZP egyik követelése, hogy az alapvető élelmiszerek 0%-os kulccsal adózzanak. De ezt a kormány eddig sem lépte meg és bizonyosan nem csökkenti az ÁFA-t. Sőt növelte a forgalmi adókat. Magyarországon bizarr módon alapvető élelmiszerek is adóznak 27%-kal, például a zöldségek és gyümölcsök. Más termékek, kenyérfélék pedig 18%-kal adóznak. Ráadásul minderre érvényesül a 4,1%-os különadó. Ez az, amin változtatni kell, ez az elsődleges cél. Németországban is kisebb az erre eső adó! Lengyelországban 0%-os ÁFÁ-t szednek az alapvető élelmiszereken. Mi 27%-ot. Mindenki eldöntheti, ki a felelős.

Az ársapka nem megoldás. Az ÁFA csökkentés lehetne sokkal jobb megoldás.

Az ársapkás termékek nem jelentenek mindenre megoldást. De azért lényegesen olcsóbbak, mint a piaci áras termékek és sokaknak ez nem mindegy. Ez is valami, ha az ÁFA-t bizonyosan nem csökkentik, hiába mondjuk. Sőt a forgalmi adókat folyamatosan növelik.

Azt gondolják, hogy a kereskedők extraprofitja miatt magas az ár?

Mindennapos tapasztalat, hogy a kereskedelemben – a kistelepülések kivételével –  erős az árverseny. Nem az extraprofit, hanem az extrém magas forgalmi adók (ÁFA, termékdíjak, árbevétel-arányos kiskereskedelmi adó) miatt magasak az árak. Az általános drágulás közepette persze nem meglepő, hogy a kereskedők olyan árakat is emelnek, amit a költségeik nem indokolnak, ez általában egy ilyen inflációs helyzetben bekövetkezik. Ezért is kell normális inflációs politikát és leginkább elfogadható inflációt tartani – ehhez alapvetően bizalom, alacsony adók, kiszámíthatóság kell és nem extrém ÁFA.

Mit ér az ársapka, ha nem lehet kapni az érintett termékeket?

Nyilvánvalóan tévedés, hogy nincsenek ársapkás termékek, mert tavaly országos szinten 40-50%-kal többet vásároltunk az ársapkás termékekből (kivéve csirke far-hát, mert abból csak 20%-kal), mint 2021-ben. 

Biztosan vannak helyek, ahol nincs mindig minden ársapkás termék, bár jogszabály írja elő a folyamatos ellátást. De a számok és a tapasztalat azt mutatja, hogy ha már az ÁFA-t nem csökkentik (és nem fogják csökkenteni, mert eddig is inkább növelték), akkor maradjon fenn néhány alapvető élelmiszer hatósági ára, mert vannak akiknek a kicsi is számít.