Kérdések Lázár Jánoshoz a kormányinfó előtt: mit tett a kormány a Matolcsy által bejelentett külföldi támadás kivédésére?

Matolcsy György, az MNB elnöke azzal vádolt meg egy nagy NATO-szövetséges országot, hogy a brókerbotrányt felhasználva „kormánybuktató és jegybankbuktató” bankpánikot akart előidézni a budapesti nagykövetségén keresztül. Az MNB elnöke úgy fogalmazott: „Sokkszerű volt az, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt.”

Lázár Jánosnak, mint a titkosszolgálatokat is felügyelő miniszternek ma válaszolnia kell az alábbi kérdésekre:

Igazat állít-e Matolcsy György?
Ha ez igaz, mit tett a kormány a Magyar Nemzeti Bank elnöke által bejelentett NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységének kivédésére?

Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: Matolcsy György ismét blődségeket beszélt, vagy valóban volt befolyásolási szándék. Ha Matolcsy igazat mond, tudnunk kell, melyik ország vett részt ebben az összeesküvésben, milyen eszközöket használtak a támadáshoz, hogyan sikerült ezt elhárítani, és fennáll-e még ez a veszély.

Mesterházy Attila
a Költségvetési bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok