Kérdések Martonyi János külügyminiszter úrhoz

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy Magyarország pozsonyi nagykövete, Balogh Csaba, február 20-án látogatást tett a magyarellenes nézeteiről is hírhedt, szélsőségesen nacionalista és rasszista Marián Kotlebánál, Besztercebánya megye elnökénél.

A nyilvánosságra került képfelvételek alapján a találkozó szívélyes hangulatban zajlott. Sajtóinformációk szerint a felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, ahol „az egyre növekvő cigánybűnözésről” folytattak egyeztetést, amelyet mindkét fél alapvető problémának tekint.

Elfogadhatatlan, hogy Magyarország nagykövete nyíltan magyar- és cigányellenes, fasiszta eszméket valló és hirdető politikussal találkozzon és folytasson megbeszélést. Martonyi János külügyminiszter úrnak ebben az ügyben azonnal világos és egyértelmű válaszokat kell adnia az alábbi kérdésekre:

Balogh Csaba lépését előzetesen egyeztetett-e a Külügyminisztériummal, a miniszter úr tudott-e a találkozóról?

Milyen következménye lesz ennek a közfelháborodást okozó, a határon túl élő magyarok érzéseit és érdekeit sértő lépésnek?

Tervez-e a Külügyminisztérium vizsgálatot az ügyben, mert Magyarország polgárai joggal várják el, hogy kiderüljön, vajon a magyar diplomácia számára hol húzódik az a morális határ, amelyen túl már nem áll szóba szélsőséges és magyarellenes politikusokkal?

Mesterházy Attila,
az összefogás miniszterelnök-jelöltje