Belföld | Polt Péter közlemény holokauszt
2013. július 12. 15:06

Kérdések Polt Péterhez

Polt Péter legfőbb ügyész szerint, amikor Gaudi-Nagy Tamás az Országgyűlésben kétségbe vonta az auschwitzi haláltábor helyén létesített emlékhelyen kiállított tárgyak és adatok hitelességét, nem követett el bűncselekményt.

Az elmúlt hetekben több írásbeli kérdést tettem fel a legfőbb ügyésznek, hogy indult-e büntetőeljárás holokauszt-tagadás bűntette miatt a képviselővel szemben.

Polt Péter először arról tájékoztatott, hogy feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a Gaudi-Nagy Tamás ellen tett feljelentéseket.

A határozatot az ügyészség a nyilvánosság teljes megkerülésével hozta meg, ezért felszólítom Polt Pétert, hogy válaszoljon a következőkre:

Az eljáró ügyészség milyen nyomozati cselekményeket végzett el a büntetővizsgálat során? Mire irányult a feljelentés kiegészítési eljárás? Milyen szervezetektől, szakértőktől szereztek be adatokat? Melyek voltak azok a tartalmi érvek, amelyek alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a jobbikos képviselő cselekménye nem bűncselekmény? A Legfőbb Ügyészség miért nem hozta azonnal nyilvánosságra a feljelentéseket elutasító döntését és annak indokolását?

Orbán Viktor nemrég kijelentette: Magyarországon az antiszemitizmus elfogadhatatlan és tűrhetetlen. A titokban meghozott döntés bizonyítja, a legfőbb ügyész nemcsak eltűri a holokauszt-tagadást, hanem folytatja az Orbán-kormány tagjaira is jellemző kettős beszédet.

Steiner Pál
országgyűlési képviselő