2011. április 15. 17:02

Kerekasztal-beszélgetés a szülői feladatokról

Azzal tehetünk a születések számának emelkedéséért, ha biztosítjuk az anyák számára, hogy a gyermekvállalás miatt nem érheti őket diszkrimináció - mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő pénteken Barcelonában, az “Anyaság és apaság” című konferencián, melynek témája a munka és a családi élet összeegyeztetése volt.

A rendezvényen az Európai Szocialisták Pártja és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa nevében felszólaló politikus elmondta: “Az esélyegyenlőségi politika alapvető jelentőségű az igazságosabb és szolidárisabb európai társadalom megteremtéséhez. Mindannyian tudjuk ugyanakkor, hogy a gazdasági és pénzügyi válság következményeként az esélyegyenlőségi szempontok háttérbe szorultak, és az ezt támogató programok forrásait jelentősen lecsökkentették Európa konzervatív kormányai.”

Gurmai Zita szerint a munka és a családi élet sikeres összeegyeztetéséhez elengedhetetlen a megfelelő gyermekgondozási lehetőségek biztosítása, a bérolló bezárása. “Ezek nélkül az EU 2020 stratégia foglalkoztatási célkitűzései sem valósíthatóak meg” - mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy az összeegyeztethetőség hozzájárul a gyermekvállalási hajlandóság növekedéséhez is. “Ez egyaránt feladatokat ró a kormányzatokra és a vállalatokra is” - hangsúlyozta Gurmai Zita.
 
A munka és családi élet összeegyeztetésének kérdése nem pusztán esélyegyenlőségi kérdés, hanem gazdasági és demográfiai kihívás is egyben. Egy növekvő, prosperáló Európát csak produktív munkaerővel építhetünk fel, amely nem képzelhető el a gyermekeket nevelő munkavállalók nélkül. A konzervatívok hagyományos családképe a gyermekeit otthon nevelő anyáról, és a dolgozó apáról biztosan nem fog hozzásegíteni a probléma megoldásához - zárta felszólalását az európai parlamenti képviselő.