mszp.hu | Belföld | Oktatás
2024. június 01. 07:44

„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!”

„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!”
Ezt a gondolatot egy arab filozófus hagyta ránk, összefoglalva a lényegét mindazoknak a tulajdonságoknak, amelyek a tanárt tanárrá, a pedagógust pedagógussá teszik. Hiszem, hogy ezek a jellemvonások a mai magyar pedagógusok többségére is igazak!

Magyarországon 1952. június 7–8-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később egyes kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak. (Az Orbán kormány egy időre még ezen is változtatni akart, a tanárok, oktatók kitüntetése január 22-én, a Magyar Kultúra napján történt.) 2013-tól végre ismét e napon adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat, amelyek sokféleségét 2010-ben szintén megkurtították, éppen a legkritikusabb, legnehezebb területen dolgozó tanárok esetében.

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. Szégyen, de Magyarországon ezeket a jogokat az elmúlt 14 évben alaposan megcsonkították. Olyannyira, hogy ennek a gyönyörű szakmának lassan másfél évtizede még önálló minisztérium sem jutott! Adtak helyette Státusztörvényt, amely kőbe is véste a pedagógusok jogainak a megcsonkítását.

Varga Mihály két napja bejelentette, hogy bár az Unió számtalan támogatást felfüggesztett, azonban a pedagógus bérekre átutalt most 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást. Ebből azonban már nem részesültök pedagógus barátaink, mert a kormány szerint ezt már megelőlegezték számotokra!

Az államosítás óta a fenntartó szűkmarkúan köszönti ezen a napon is a pedagógusokat: megalázóan alacsony az az összeg, amelyet a tankerületek az iskoláknak az ünneplésre biztosítanak. Szerencsére vannak még olyan önkormányzatok, amelyek nem törődnek azzal, övék-e az iskola, vagy sem, saját keretükből megköszöntik pedagógusaikat, akik az ő területükön oktatják, nevelik a diákokat.

Szívből remélem, hogy egyre több önkormányzat ismeri fel; az ott lévő iskolák nekik, az ott lakóknak szolgálnak: teljesítenek nehéz, de nagyszerű feladatot.

Kedves szülők, kedves diákok! Kérlek benneteket: június első vasárnapján jó szóval, tiszta szívvel, sok szeretettel köszöntsétek tanáraitokat! Becsüljétek őket érdemeikhez méltón a tanév minden egyes napján.

A Magyar Szocialista Párt tisztelettel köszönt benneteket óvópedagógusok, tanítók, tanárok ezen a jeles napon is!

Kajtárné Botár Borbála

az MSZP Országos Pedagógus Tagozat elnöke