Keressük a hiányzó 1000 milliárd eurót az energetikai beruházásokhoz

„Az energiapolitika legnagyobb hazai kihívása, hogy hogyan tegyük vonzóvá a hazai energiaszektort a beruházók számára úgy, hogy eközben egész Európa ezen a pályán versenyez egymással” – összegezte Herczog Edit a legfontosabb feladatokat a Pro Energia Alapítvány konferenciáján, csütörtökön.

Az EP-képviselő szerint, ha nem javítjuk sürgősen a hazai energiaszektor tőkevonzó képességét, középtávon drágulással, hosszú távon pedig energiahiánnyal kell szembenéznünk.

Herczog Edit szerint Európa lázasan dolgozik azon, hogy az energiaszektorból hiányzó 1000 milliárd eurónyi beruházást előteremtse. Ez egyrészt előnyös, hiszen a közös európai megoldás, az egységes fellépés vonzóbbá teszi a kontinenst a beruházók számára. Másrészt – tekintve, hogy az energiapolitika továbbra is tagállami szinten marad – növeli a versenyt az államok között, ahol Magyarországnak nagyobb piacokkal, stabilabb gazdasági környezettel rendelkező országokkal kell versenyre kelnie az elkölthető eurókért. Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy az egységes európai energiapiac felé vezető lépések – a határokon átnyúló vezetékhálózatok kiépítése, a közös diplomáciai fellépés, illetve a szabályozási környezet egységesülése – felgyorsuljanak, mert az éppen a hozzánk hasonló, nettó importőr államokat hozná előnyösebb helyzetbe.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy ha nem történik meg az energiaszektor feltőkésítése, nem épülnek meg a szükséges energiatermelő infrastruktúrák, nem javul a rendszer energiahatékonysága, akkor komoly energiahiánnyal kell szembenéznünk. Az Európai Bizottság elsősorban a pénzpiacok szabályozásától, a spekulációs tőkének a reálgazdaságba történő átirányításától várja a plusz forrásokat. Herczog szerint, ha már itt a beruházások ideje, akkor olyan európai és hazai ösztönzőket kell kitalálni, amelyek a korszerű technológiák felé mozdítják el a piacot. „Ha már mindenképpen beruházunk, ne nádfedeles kunyhót építsünk, hanem olyan eszközökbe fektessünk, amelyek az Európai Energia Útiterv 2050-es célkitűzéseit, a károsanyag kibocsátás 85-90%-os csökkentését lehetővé teszik” – fogalmazott a szakpolitikus.

„Az energia beruházások terén minden út Rómába vezet”- tette hozzá Herczog, utalva ezzel arra, hogy a megfelelő technológiák alkalmazásával nemcsak a megújuló energiahordozókkal, de a ma elterjedt energiaforrásokkal is elérhető a környezetbarát és fenntartható energiaszektor kialakítása. Ebből a szempontból a gáz tűnik a legversenyképesebbnek mind Európa, mind Magyarország számára, ezért elsősorban azon kell dolgozni, hogy új forrásokhoz, új beszállítói útvonalakhoz és új, az eddigieknél környezetbarátabb, lehetőleg Európában fejlesztett és gyártott technológiákhoz jusson a piac.