2012. szeptember 19. 15:07

Keresztúri alkalmatlanná vált - sajtóközlemény

Néhány napja olyan dolog történt, ami mellett sem Szeged város képviselőtestületi tagjaként, sem pedagógusként, sem pedig nőként nem tudok elmenni.

Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő - akit most már nem szívesen neveznék „képviselőtársamnak”, s aki nem mellesleg a Jogi- Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke - tavaly novemberben botrányos viselkedésével olyan szégyent hozott a testületre, ami véleményem szerint méltatlanná tette a képviselőségre és összeegyeztethetetlen nem csak jelenlegi funkcióival, hanem egyáltalán, a kulturált emberi magatartás alapnormáival.

Mint bizonyára emlékeztek rá, a „képviselő úr” a jogászbálon hosszasan inzultált egy ott jelen lévő fiatal hölgyet, aki után képes volt még a női mosdóba is behatolni. Majd, amikor a lány hozzátartozói ezt szerették volna megakadályozni, lökdösődni, dulakodni, verekedni kezdett és az incidensnek csak a biztonsági őrök tudtak véget vetni. Ráadásul, ha ez nem lenne elég – szégyenteljes módon fenyegetőzött is, hogy képviselői hatalmánál fogva majd ő móresre tanítja, kirúgatja az állásából a munkáját végző biztonsági őrt.

Jogászként magam is pontosan tudom, hogy a jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ennek ellenére már a kezdet kezdetén szánalmasnak tartottam a magyarázkodását (azzal védekezett ugyanis, hogy soha nem nézi, ki után megy be a mosdóba és egyébként sem ő kezdte a verekedést, ő csak „belekeveredett a kabátlopásba”.)

Szeptember 11. óta tudjuk, hogy az ügyészség is alaptalannak ítélte ezt a védekezést, és vádat emelt Keresztúri ellen, mégpedig „nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette” miatt. A vádiratban fehéren-feketén szerepel, hogy az összetűzés Keresztúri magatartása miatt kezdődött és a verekedést is ő kezdeményezte – ezért javasolják felfüggesztett szabadságvesztésre ítélését.

Ezek után úgy gondolom, nem költői a kérdés: mit keres Szeged város képviselőtestületében egy ilyen ember?  Mit keres a Jogi és főleg a Közbiztonsági Bizottság élén?
November óta türelmesen várunk, de most itt az ideje, hogy közösen lépjünk fel az ilyen felháborító képviselői magatartás ellen.

Ezért felkérem Pocsai Blanka fideszes képviselőtársamat, aki nőként, pedagógusként és felelős képviselőként ugyanúgy érintve érezheti magát és átérezheti az ügy súlyát, hogy együtt kezdeményezzük a képviselő leváltását közös előterjesztésben a szeptember 28-i városi közgyűlésen.

Keresztúri Farkas Csabát pedig felszólítom képviselői mandátumáról való azonnali lemondásra, mivel arra tökéletesen alkalmatlanná vált. Méltatlan, botrányos viselkedése szégyent hozott a képviselőtestületre, Szeged városára és különösen tűrhetetlen a női nemmel szemben.


Hekáné Dr. Szondi Ildikó
MSZP-frakció