mszp.hu | Belföld
2020. május 14. 18:56

Kérjen a kormány bocsánatot a véleményük miatt vegzált emberektől!

Kérjen a kormány bocsánatot a véleményük miatt vegzált emberektől!
Kérjen a magyar kormány bocsánatot azoktól az emberektől, akiket „teljesen törvénytelenül és egészen elképesztő módon vegzált” a véleménynyilvánításuk miatt - mondta Harangozó Tamás, az MSZP képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Jelentsék be azt is, kit illet a felelősség és hogyan vonták őket felelősségre ezekért az előállításokért, házkutatásokért – tette hozzá.

„Azt javasolnánk innen is Gulyás Gergelynek, hogymielőtt vagdalkozik, az előtt a saját háza táján söpörjön a magyar kormány és ő személy szerint is” – mondta Harangozó arra reagálva, amit a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondott a kormány tegnapi, 12 órás ülésének döntéseiről.

Harangozó szerint „megtudhattuk, hogy a magyar kormány már a tegnapi napon értékelte és le is vonta a következtetéseket” a mai napon zajló, Magyarországot érintő vitáról az Európai Parlamentben. Erről Gulyás „nem kevesebbet állított (…), mint hogy az Európai Parlament gyakorlatilag egy kommunista diktatúrához hasonlatos”.

„Megvan annak a maga szolid bája, amikor Gulyás Gergely egy olyan kormány tagjaként és nevében vádolja az Európai Parlamentet kommunista diktatúrával, amely kormány a Facebookon történt véleménynyilvánítás miatt vitet el a rendőrséggel egyszerű embereket, tartat náluk házkutatást, állíttatja őket elő, és rabosíttatja őket” – mondta a képviselő.

Ezután elsorolta, mi mindenről nem beszélt Gulyás, „ezek szerint a kormánynak nem volt ideje foglalkozni 12 óra alatt” például az egészségügy és a szociális ágazat kérdéseivel.

Harangozó elmondta: „mára teljesen egyértelműen” az állami fenntartású kórházak voltak a koronavírus-járvány valódi gócpontjai és a szociális otthonokba innen került be a vírus, az emiatti felelősségre vonásról viszont egy szót sem szólt a kormány.

De arról sem, hogy vizsgálódtak volna vagy felelősségre vontak volna bárkit az ellátások tömeges megtagadásával ellátatlanul maradt betegek és elhunytak miatt.

„Kásler Miklós becsülete már rég kitelt. (…) Követeljük, hogy Kásler Miklósnak mint EMMI miniszternek távoznia kell!” – mondta, hozzátéve: olyan embert nevezzenek ki a tárca élére, aki képes „az elmúlt 10 év katasztrofális kormányzásának” következményeit rendbe tenni.

Arról sem beszéltek, hogy a szociális intézményekben a nyugdíjasotthonokban dolgozó ápolók, akik sokszor saját életüket veszélyeztetve, sokszor hetekig a családjuktól távol küzdik végig ezeket a napokat, miért nem kapnak a kórházakban dolgozó ápoló társaikhoz hasonlóan egyszeri juttatást.

„Mi az követeljük, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapják meg az egyszeri 500.000 forintos pluszjuttatást és érdemi azonnali béremelést” – jelentette ki.

Nem beszélt a kormány arról a 160.000 emberről sem, aki a járvány miatt már elvesztette a munkáját, és a kormányhivatalok túlterheltsége miatt még bejelentkezni sem tud a munkaügyi ellátásba.

Számukra az MSZP azt követeli, hogy 3 hónapról 9 hónapra növeljék meg a munkanélküli ellátás időtartamát, és, legalább a válság ideje alatt, mindenki minimum 100.000 forintos havi juttatásban részesüljön.

A vírus miatt bajba jutott magyar mikro-, kis- és középvállalkozásoknál pedig minden munkavállaló bérének és járulékainak 80%-át vállalja át a kormány, a túlélésük érdekében.

„Azt is követeljük, hogy a gazdaság újraindítására felhasználható európai uniós és hazai forrásokat tisztességgel, mindenki számára egyformán hozzáférhető módon biztosítsa a kormány. Semmit az oligarcháknak, mindent a magyar kis- és középvállalkozásoknak!” – mondta.

A nyugdíjasoknak számára 6,5%-os nyugdíjemelést követelt januárig visszamenőleg, hiszen a 2,8%-os emelést már „nagyon régen elvitte az áremelkedés” az átlag alatti nyugdíjat kapóknak egyszeri 20.000 forintos segítséget „most, amíg nagyon nagy a baj”; s hogy a 13. havi nyugdíjjal „ne csak hitegessen a kormány, és ne jövő februárban akarják utalni az első egy hetet, hanem azt is most, amikor valóban nagy szükség van rá”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a bajbajutott családok „nem sok mindent tudnak kezdeni azzal a típusú családtámogatással, amit a Fidesz biztosít”. Számukra az évtizede nem emelt családi pótlékot, a GYES-t és a GYET-et duplázzák meg, a nagyon alacsony nemzetközi olaj- és nyersanyagárak miatt pedig a magyar kormány három hónapra vállalja át a családok rezsiköltségét átlagfogyasztásig.

„Megteheti! Jelen esetben az árkülönbözet miatt a kormánynál, az államnál gyűlnek ezek a milliárdok” – mutatott rá.

Aláhúzta: Karácsony Gergely, az ellenzék és az Európai Unió ócsárlása helyett, az önkormányzatok további kisemmizése helyett, a Balaton széthordása, további gazdagodásuk és a kormánykritikus véleményeket megfogalmazók elvitetése helyett a kormánynak az emberek mindennapi problémájára kéne megoldást adnia.

Azt mondta: az MSZP 5 pontos javaslatcsomagja azonnali segítséget nyújthatna bajbajutott emberek százezreinek, és alkalmas lenne arra, hogy a válságból az ország kilábaljon.

Ezért kért mindenkit: írja alá az ezeket a megteendő kormányzati lépéseket követelő petíciót az MSZP honlapján, a https://mszp.hu/emberekvedelmeben cím alatt.

Kapcsolódó párttagok