mszp.hu | Belföld
2017. június 03. 12:47

Keserű köszöntés Pedagógusnapon

Keserű köszöntés Pedagógusnapon
Éppen 65 éve annak, hogy június első vasárnapja a pedagógusoké. Nem voltak vidám évek azok, amikor egy – különben megvetésre és felejtésre méltó – magyar kormány úgy döntött; jár egy nap azoknak is, akik a jövő nemzedéket oktatják.
„Nincs még egy szakma, amelyet szinte minden korban olyan erősen meghatározott volna az adott politikai, hatalmi konstelláció, mint a pedagógiát.” (Nahalka István)
 
Szívesen kívánnék felhőtlen, boldog, szép napot Nektek, barátaim és társaim, pedagógusok!
 
Kívánnám, hogy legalább egyetlen napra elfelejtsétek mindazt, ami az elmúlt években történt: amit elvettek tőletek – az oktatás szabadságát, a szellem szabadságát, a tanári hivatás önállóságát, a pedagógiai módszerek szabad megválasztását. Kívánnám, hogy érjétek be azokkal az anyagi morzsákkal, amelyeket elétek hullajtottak. Kívánnám.
 
A mi szakmánk HIVATÁS! Nincs tehát mód arra, hogy akár egyetlen napra is megfeledkezzünk azokról, akik számunkra a legfontosabbak! Tudom, hogy az az aggodalom, amely diákjaitok jövője miatt minden nap, minden elhibázott kormányzati döntés miatt él bennetek, ezen a napon is ott motoszkál a fejetekben, hiába kívánnak Nektek szép szavakkal szép ünnepet
 
„Ajándékról” persze erre a napra is gondoskodtak előljáróink: az oktatásra vonatkozó törvény újabb módosítása nemcsak az amúgy is hátrányos helyzetben lévő gyermekek lehetőségeit csorbítja. Megkérdőjelezi azt is; valóban hivatás-e az, amire az életünket feltettük? Hiszen mostantól belekontárkodhat bárki, képesítés nélkül, akinek arra kedve van!
 
Mit kívánjak nektek – magunknak? Kívánok végre olyan politikai légkört és társadalmi akaratot, amelyben nem kell majd mással, csak a hivatásunkkal foglalkoznunk – a legjobb tudásunk szerint! Olyan társadalmat, amelyben anyagi okok nem térítenek el tanult szakmánktól. Kívánom a reményt!
 
Kajtárné Botár Borbála
a Magyar Szocialista Párt
Országos Pedagógus Tagozata elnöke