mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. január 30. 13:48

„Kész átverés” show - ezúttal a szakképzésben, azaz mit várhatunk ettől a kormánytól?

„Kész átverés” show - ezúttal a szakképzésben, azaz mit várhatunk ettől a kormánytól?
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy legalább most az egyszer tegyen eleget a szakképzési béreket érintő, hónapokig hangoztatott ígéreteinek, és ne keressen a szakmaiság látszatába csomagolt kibúvókat!

A Nemzeti Pedagógus Kar ugyanis már néhány napja tudja, hogy a februárban megjelenő szakképzési végrehajtási rendelet köszönőviszonyban sem lesz azokkal az ígéretekkel, amelyeket a kormány fennen hangoztatott a törvény benyújtásakor! A kijelentés, mi szerint „a cél a gazdaság kiszolgálása, nem az iskolák és tanáraik céljaihoz kell alkalmazkodni”, sötét jövőt fest az újra és újra átvert pedagógusok elé.
 
Hamarosan elkészül ugyanis a szakképző oktatók számára kidolgozott új minősítési rendszer, és már tavasszal ezzel értékelik a tanárokat. A fizetésük tehát első körben sem nő a beígért 30 %-kal, hanem majd attól függ, hogy milyen minősítést szereznek. Lesznek tehát, akiknek kevesebb, és lesznek, akiknek több jut majd.
 
Az ITM államtitkára azt sem titkolja, hogy a későbbiekben – a minőség függvényében – az is elképzelhető, hogy egyes dolgozóknak akár 20 százalékkal is csökkenhet a bére. Erről pedig az iskola igazgatója dönthet „egy kapott minőségértékelő eszköz” segítségével. Sőt: magukat az intézményeket is minőségük alapján tervezik finanszírozni, - ki tudja, milyen szempontok alapján!
 
Az elfuserált minősítési rendszer miatt béregyenlőtlenségek alakultak ki, ami már eddig is feszültséget okozott és félő, hogy ez tovább fog nőni.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok