168 Óra/mesterhazy.hu | 168 Óra interjú
2014. január 24. 09:15

Készen állunk a kormányzásra

Interjú a 168 órában.

- Nagy a teher.
- Eddig is nagy volt.
- De most más a helyzet: ön lett a közös ellenzéki lista vezetője.
- Eddig is ugyanakkora volt a felelősségünk, mert a nemzet érdekében le kell váltani a kormányt és másfajta politikát folytatni. Ehhez pedig győzni kell a választásokon.
- Szövetségesei a háttérben már most célozgatnak arra, hogy az ön teljesítményén áll vagy bukik minden a kampányban.
- Meg a többiekén. A közös lista nem azt jelenti, hogy csak a listavezető dolgozik a győzelem érdekében. Öt szervezet tagja a szövetségnek. Mindegyiknek van vezetője, nekik is megvan a maguk felelőssége. Egyébként attól nagyobb a teher, hogy van esély a győzelemre. Nemcsak azon kell gondolkodni, hogyan jutunk el a választásokig, hanem azon is, utána miként kormányzunk.
- Ám vereség esetén az ön személyes politikai jövője válhat kérdésessé.
- Engem annyiszor temettek már! Én magamért nem, az országért aggódom.
- 2010-ben miniszterelnök-jelöltként biztos vesztes szerepet vállalt. Elemzők szerint megint ott tartanak: az is győzelem lenne, ha megakadályoznák a következő fideszes kétharmadot.
- A cél az, hogy nekünk legyen kétharmadunk. A szakemberek az önök lapjában is többször rámutattak, hogy a demokratikus válságot előidéző szabályok többsége kétharmaddal változtatható meg, ezért mi választást akarunk nyerni. Több szavazó van, aki le akarja váltani a kormányt, mint aki hatalomban tartaná. Kérdés, mennyire mobilizálhatók, felállnak-e a karosszékből a voksolás napján.
- Ha az egyeztetési folyamatra gondol, Gyurcsánnyal való feszült viszonyára, Bajnai Gordon keserűségére, biztos abban, hogy ezt a hullámzó időszakot már maguk mögött hagyták?
- Ez - demokrácia. Különböző gondolkodású emberek a közös cél érdekében megállapodtak. Ez az új, együttműködésen alapuló politika és nem a centrális erőtér kultúrája. Egyezségünkkel a miniszterelnök-jelölt azt is vállalja, hogy koalíciós kormányt alakít, amelyben öt párt vesz részt. Így minden parlamenti döntés során egyeztetni kell, ismét lesznek együttműködő pártok a parlamentben.
- Vagyis személyes érzelmeit mindenki helyezze háttérbe, igyon egy Unicumot, ahogy Jávorék tették, és végezze a dolgát?
- Nem láttam, hogy a megegyezés érdekében megfeszítettünk volna embereket, vagy pisztolyt szorítottunk volna bárki fejéhez. Mindenki maga döntötte el, mit lép. Az MSZP Országos Választási Bizottsága többször tárgyalta a megállapodást. Nekünk nem kellett tudatmódosító szer ahhoz, hogy elfogadjuk.
- Az október 23-ai skandálásra visszagondolva, nem volt nehéz rábólintania?
- Nem. A politikában luxus a sértődés.
- Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója lapunknak azt mondta, ha a 800 ezer aktív elkötelezetlen szavazó elmegy voksolni, és mindannyian egy irányba ikszelnek, az ellenzék még akkor sem tudna fordítani.
- Ha összeadom a szövetségen belüli pártok támogatottságát, akkor az Ipsos szerint 36-38 százalékon állunk 57 százalékos részvétel esetén. A Fidesz belátható távolságra került az ellenzéki összefogástól. Ebben ott a győzelem lehetősége, sokkal inkább, mint korábban. Most egy körzetben egy demokratikus jelölt indul, akire szavazva leváltható az Orbán-kormány. A 2002-es választások idején majdnem tíz százalékot tévedett valamennyi közvélemény-kutató. Nem becsülném le azt a tényt, hogy félnek az emberek. Az Ipsos felmérése szerint a bizonytalanok 11 százaléka tudja, hogy kire voksol, de nem mondja meg. Ők nem fideszes szavazók, ebben egészen biztos vagyok.
- A Medián szerint viszont a bizonytalanok körében nincs a baloldalnak akkora tartaléka, mint azt hiszi.
- De valamiért ők mégis bizonytalanok. Vagyis nem a kormányt támogatják.
- Lehet, hogy a politikától csömörlöttek meg.
- Minden lehet.
- Vagyis most ködszurkálunk, de ön mégis bízik.
- Optimizmus nélkül soha nem lehet győzni. Az a legszebb a demokráciában, hogy nem egy médiabirodalom, vagy az óriásplakátok döntik el a választást, hanem az: a szavazó hogyan érzi magát. Ha úgy gondolja, kiszúrtak vele, akkor bizony leváltja a kormányt.
- De megvan a szervezetekben is az a hit, amivel Bajnaiék a szövetségkötés szükségességét indokolták?
- A szövetségkötés eufóriát okozott az MSZP-ben. Naponta százával kapok e-maileket arról, hogy mostantól 110 százalékkal fognak dolgozni a sikerért. A jelöltek szerint is megváltozott az aktivisták és a választók hangulata.
- A fanyalgás mégsem szűnt meg. A balliberális értelmiség folytatja az ötletelést: Kéri László szerint győzelem esetén önök helyett Bokros Lajosnak vagy Surányi Györgynek kell kormányoznia. A Milla egyik szervezője – Bokros korábbi ötletéből kiindulva - internetes mozgalmat hirdetett, szerinte ötszáz napra szabad csak felhatalmazást adni az ellenzéknek, aztán előrehozott választást kellene kiírni.
- Eddig azt mondták: legyen összefogás, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt, minden körzetben pedig egyetlen aspiránst indítsunk. Megtörtént. Már ez sem elég? A fanyalgással Orbán Viktor győzelméhez járulhatnak hozzá. Lelkük rajta! De most már nem lehet minden felelősséget csak a politikusokra hárítani, mi átléptük a saját árnyékunkat. Néhány héttel a választás előtt minden nyilvánosan kimondott szó, újabb és újabb ötletelés befolyásolja a kormányváltás esélyét. Aki egyet ért azzal, hogy Orbán kormányzása tragikus az egész nemzetre nézve, annak mérlegelnie kell, hogy amit mond, az segíti-e az Orbán-rendszer leváltását. Mi a realitásokhoz, az emberek problémáihoz igazítjuk politikai stratégiánkat. A választóknak azt kell magukban eldönteniük, hogy jobb, vagy rosszabb lett az életük az elmúlt négy évben. Ha rosszabb, és változást akarnak, akkor mellettünk kell ikszelni. Aki otthon marad, Orbánra szavaz.
- Őket egy Orbán-ellenes népszavazás üzenetével próbálják elérni. De ez a könnyebb út.
- Nézze, az az ember, aki rosszabbul él, mint négy éve, az arra is kíváncsi, hogy mitől fog jobban élni a következő négy évben.
- Nehéz eleget, de nem irreálisat ígérni. A rezsicsökkentés erősen hat.
- Nem igaz. A rezsicsökkentés népszerűsége mára már beállt, a felfutási szakasznak vége. Ma már egyre többen látják, hogy az egész nem más, mint rezsiátverés, csak trükk: a megélhetés költségei összességében nem csökkentek, hanem nőttek. Ígéreteink az emberek hétköznapi problémáira adnak választ. Munkahelyteremtéssel, a jobb élet ígéretével, ingyenes és minőségi oktatással, javuló egészségüggyel fogunk kampányolni. Azzal, hogyan lehet jobbá, mindenki számára elérhetővé tenni a közösségi szolgáltatásokat, hogy ne csak a kiváltságos kevesek jussanak hozzá. Esélyt adunk és létbiztonságot teremtünk. Emellett fontosnak tartjuk a jogállam, a demokrácia helyreállítását is, mert csak demokratikus keretek között lehet elképzeléseinket, biztonságot és jólétet teremteni.
- Nem gondolja, hogy a kormányzóképességbe vetett hit miatt mégis nyilvánosságra kellene hozni, kiket szánna az ellenzék a saját kormányába?
- Ez nehéz kérdés. A Fidesz által emberekbe beoltott félelem a legnagyobb gátja ennek. Sok alkalmas szakpolitikusunk van, az ő nevük nem újdonság. Akik újként kívülről jönnének segíteni a kormányzást, azt kérik, ne hozzuk nyilvánosságra a nevüket a kormányalakításig, mert tartanak a Fidesz bosszújától.
- Vagyis lesznek külsősök, már tárgyalt velük?
- Először meg kell nyernünk választást. Minden más csak ezután következik. Felkészültünk a kormányzásra.