Belföld
2012. december 11. 16:27

Készül az újabb 'lex Klubrádió'

A kormánytöbbség leszavazta azt a szocialista módosító indítványt, amely megakadályozta volna az újabb "lex Klubrádió" becsempészését az igazságügyi salátatörvénybe.

Az igazságügyi eljárásokról szóló törvény tervezete váratlanul megváltozatja a 2010-es médiatörvényt is. Váratlanul, de nem véletlenül. Miután a Médiatanács minden létező pert elvesztett a Klubrádióval szemben, most egyszerűen kiiktatnák az igazságszolgáltatásnak azt a kellemetlen szereplőjét (a Fővárosi Ítélőtáblát), amely eddig mindig a Klubrádiónak adott igazat. Az új szabály szerint a médiamindenhatóság döntései elleni jogorvoslatban a renitens ítélőtábla helyét a legfelsőbb bírói fórum, vagyis a nyilván megbízhatóbbnak tartott Kúria veszi át, a felülvizsgálati kérelmeket ő bírálja majd el.

Bárándy Gergely módosító indítványa törölte volna ezt a Klubrádióra szabott paragrafust. A javaslatot a kormánypártok elutasították.

Nocsak. Ha az igazságszolgáltatás rendszeresen és következetesen nem a Szalai Annamária vezette Médiatanácsnak ad igazat, akkor inkább megváltoztatják az egész rendszert? Innen már csak egy lépés, hogy szükség esetén alaptörvénybe is foglalják: a Klubrádiónak soha, sehol nem lehet igaza. De talán inkább annak van itt az ideje, hogy a bírósági döntéseket semmibe vevő, magát az igazságszolgáltatás fölé helyező Médiatanácstól vegyünk búcsút. Valójában nem a pályázatok, hanem a tanácstagok hátoldalát szeretnénk látni. Távozóban.

Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő