Két világ, két jövőkép

Hatalmas baloldali erődemonstrációt tartott egy héttel a sorsdöntő választás előtt a kormányváltók szövetsége, megüzenve minden fanyalgó, félelemben élő vagy hitehagyott magyar demokratának: van olyan erő, amelyre érdemes leváltani a Fideszt, és el is elérhető a kormányváltás.

A Jókai utcában

Ebben az épületben ekkora nyüzsgés már rég volt. Másfél órával a kormányváltó erők Operaház elé hirdetett vasárnap délutáni nagygyűlése előtt már alig lehetett bejutni az MSZP Jókai utcai székházába, mert a földszint minden négyzetméterre legalább három kormányváltó szimpatizáns jutott egy darab MSZP-s vagy EU-s zászlóval, lufival esetleg transzparenssel. Más szóval mindenki vitt magával még egy ellenzéki erő felmutatására alkalmas tárgyat.

Persze nem csak a Jókai felől igyekeztek baloldali szimpatizánsok az Andrássy útra: tudósítónk a szemközti Liszt Ferenc tér irányából is valóságos népvándorlást tapasztalt. Érzékelhette ezt az LMP is, amely a szép tavaszi időt és a tömeget látva épp a demonstrációra érkezők útjába állította fel kitelepülő pultjait: a zöldpárt által osztogatott zöldalmákat hármasával vitték az emberek – az Operaház felé. Egyesek tehát gyümölccsel, mások pereccel vagy épp fagyival a kezükben készültek jelezni: nem ették meg, de nem is nyalták be a Fidesz által a nyakukba öntött hazug sikerpropagandát.

Az Operaház előtt

Negyed órával a kezdés előtt már biztosnak tűnt, hogy ma délután itt nem csupán nagy, nagyon nagy erődemonstráció készül. Az is bebizonyosodott, hogy a közmédia és a HírTV által mutatott képpel ellentétben nem csupán a hatvan pluszos generáció tagjainak mozgósítására képes a baloldal: a tömegben feltűnően sok fiatal arc, kisgyermekes család volt jelen. (Nagy kedvencünk a „Ne légy gyáva Viktor, vitázz!” feliratú táblával lázadó punk-rokker volt.)

Míg a színpad előtti tömeg szép lassan „beállt”, tudósítónk az egy hét múlva esedékes választás esélyeiről kérdezgette a résztvevőket. A válaszokat illetően maradjunk annyiban: a „Szoros lesz” volt a legpesszimistább jóslat. Azt pedig szinte mindenki hozzátette, hogy „Rajtunk nem fog múlni”.

„Báránybőrbe bújt farkasok”

Az egybegyűlteken tényleg nem, hiszen ők alighanem már tudják, hogy a kormányváltáshoz nem elég a fotelből szidni a rendszert, ahhoz el is kell menni szavazni egy hét múlva. Ez az egyszerű igazság hatottá át a kormányváltó erők vezetőinek beszédeit is, akik közül elsőként Kónya Pétert szólította a színpadra a gyűlés moderátorának felkért Barabás Ricsi.

A Szolidaritás sziklaszilárd első embere a tőle megszokott kemény szavakkal fejezte ki a lényeget: aki a Jobbikra szavaz, az az Orbán Viktort támogató farkasra szavaz, aki pedig a Fidesz által százmilliókkal megtámogatott mutyipártokra szavaz, az a báránybőrbe bújt farkasokra szavaz. Április 6-ám szavazzatok a kormányváltókra, a demokráciára! – buzdította a változás híveit a helyszínen, valamint az ATV és a Klubrádió élő közvetítését követőket.

„Igen, igen!”

Gyurcsány Ferenc következett, aki szerint azért jöttünk ma össze, hogy megüzenjük Magyarországnak, hogy él a magyar szabadság és demokrácia. Hogy hitet adjunk minden magyarnak hogy a magyar szabadság nem eladó, nem adjuk oda Orbánnak, mert tartozunk vele gyermekeinknek, unokáinknak és oda fogjuk küldeni Orbánt, ahová való: a történelem szemétdombjára. A DK elnöke leszögezte: nem fogjuk engedni, hogy egy átkozott csaló letérítsen bennünket a modern, európai útról. „Nem Orbán négy éve következik, hanem a magyar demokrácia négy éve” – jelentette ki.

Van egy közös álmunk – mondta, hozzátéve: ez a szabadság, a tisztelet álma. Olyan álom, amely nemet mond a kirekesztésre, az önzésre, a haragra, a kivagyiságra. Erőt kívánt Magyarországnak, hogy ne hagyja el a hite, és ahhoz, hogy ez az erő átsugározzon másokra is, hogy ha egyszer később megkérdik majd, hogy megtettünk-e  mindent egy szabadabb európaiabb országért, azt mondhassuk, „Igen, igen!” Szavazzatok a szabadságra, a kormányváltókra, Mesterházy Attilára, mert másnap kezdődhet egy jobb, tisztességesebb élet Magyarországon – zárta beszédét.

„A szabadság nem lehet ellenzékben!”

- jelentette ki Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, aki a negyvennyolcasok 12 pontjának ma is aktuális követeléseire fűzte fel mondanivalóját. Ennek keretében először a sajtó teljes szabadságát kívánta, az unióról pedig például azt mondta, hogy ma az EU-s tagságot akarja fenntartani a nemzet. 25 éve együtt üldöztük el a szovjet típusú elnyomást, ma pedig nem akarjuk elveszíteni Európát. „Nem akarunk újabb önkényt! Nem, nem és nem!” – kiáltotta a hangos tetszésnyilvánítást kifejező tömegbe.

A Fidesz átállt a szabadság oldaláról az elnyomás oldalára – folytatta. Ám akik tegnap a Hősök terén gyűltek össze, ugyanúgy a nemzet részei, mint mi. De ahhoz, hogy a kezünket tudjuk nyújtani nekik, előbb le kell győznünk őket. Mert Orbán Viktor harcban lehet győztes, de békében nem, és Magyarország békét akar – mondta -, majd ismét sajtószabadságot, igazságos közteherviselést és felelős kormányt követelt. Kelet vagy Nyugat? Moszkva vagy Brüsszel? Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés válasszatok! – tüzelte a kormányváltók tízezreit.

„Ha Orbán győz, a nép veszít”

Mi, akik ma eljöttünk ide, mind szabadságra, békére és jólétre vágyunk, és ma egyetlen ember áll ezen értékek és köztünk, ő pedig Orbán Viktor – jelentette ki a szépséges Szabó Tímea, aki hitet tett amellett, hogy Magyarországon újra szabadság és béke lesz, mert egy héten belül elvesszük Orbán Viktor kedvenc játékszerét, a kormányrudat. A többit, vagyis a félkész felcsúti stadionját, a TEK-es haverjait, de még az arany vécékeféjét is megtarthatja – tette hozzá.

Zúgott az „Orbán takarodj!” –, miután arról beszélt, ha nem sikerült elvenni azt a bizonyos kormányrudat, és Orbán Viktor győz, akkor a magyar nép veszíteni fog. De ez nem így lesz.

„Meg lehet csinálni”

Bajnai Gordon, mielőtt belekezdett volna a beszédébe, elújságolta, hogy azt olvasta ma az Indexen, hogy Orbán szülővárosába, Bajára látogat, mert a kétségbeesett Zsigó Róbert mellett kell kampányolnia. Amellett a Zsigó Róbert mellett, aki négyszer utazta körbe a földet a bajaiak pénzén – emlékeztetett a Fidesz szóvivőjének legutóbbi lebukására, és úgy folytatta: „Ez az az erkölcsi magaslat? Ehhez kéri a folytatást? Ne folytassa miniszterelnök úr, nem kérünk belőle többé!”

„Honfitársaim, barátaim: tudjátok mi a helyzet” – utalt a kormányváltó erők előtt álló legfontosabb feladatra: a bizonytalanok, a reményvesztettek és a megfélemlítettek hatalmas táborának felrázására. „Nélkületek nem fog menni” – mondta az Andrássy úti ellenzéki kemény magnak, és arra kérte a kormányváltók legelszántabb híveit, hogy legyenek a szeme és füle azoknak, akik ma nem lehetnek itt. „Mondjátok el nekik, hogy nem mehettek el helyettük szavazni, de a változás rajtuk fog múlni.

„Meg lehet csinálni” - üzent azoknak, akik valamilyen okból ma még nem hisznek a változásban. Kijelentette, hogy a közvélemény-kutatásokat demokráciákra találták ki, de ma Magyarországon újra a fortélyos félelem igazgat. Van remény, de csak akkor, ha a kormányváltást akarók mind elmennek szavazni április 6-án, és mind egy irányba adják a voksukat.

Nem a „semmirekellő” bizniszpártokra, akiknek egész serege próbálja elszívni a kormányváló szavazatokat. Nem azokra, akiknek fontosabb a saját érdekük, mint Orbán leváltása, és nem is a legrosszabbikra, akik államcsődbe és polgárháborúban vezetnék hazánkat – utalt előbb az összefogásból kimaradó LMP-re, majd a szélsőjobboldali Jobbikra.

„Kedves állampolgár! Szeretném, ha gondolkodnál!” – szólította meg a hezitálók százezreit. Aki otthon marad, Orbán Viktorra szavaz, de az is, aki nem a kormányváltó erők mellett teszi le a voksát – üzente azoknak, akiknek nem teszik a jelenlegi összefogás összetétele, azoknak, „akiket már nem érdekel ez az egész”, és azoknak is, akik ma még félelemben élnek, jelezve: mindhárom csoportra szükség lesz a kormányváltáshoz.

„A nemzetért, a gyerekeinkért, a jövőnkért…”

Beszéde végén Bajnai Gordon a színpadról nem a backstage, hanem az emberek felé vette az irányt, s mire eltűnt a tömegben, a pódiumon már Mesterházy Attila állt. „Nagyon szépen köszönöm!” – reagált a beszédét később a tömegben sétálva elmondó miniszterelnök-jelölt a neki szóló hatalmas tapsra.

Beszédét azzal kezdte, hogy az elmúlt hetekben a jobboldal minden eszközzel megpróbálta megosztani az ellenzéket. Köszönetét fejezte ki a kormányváltó erők vezetőinek támogatását azért, hogy ez nem sikerült, sőt erősebben jöttek ki belőle. Ezzel ellentétben emlékeztetett rá, hogy a sajátjai előtt mindig oly bátornak mutatkozó Orbán Viktorra ma már úgy vigyáznak mint a hímes tojásra, pedig ha nem lenne gyáva, vállalná a szembesítést, vállalná a miniszterelnök-jelölti vitát.

Három szóban jellemezve az elmúlt négy évet azt mondta, ez az elszegényedés, az elvándorlás, és a félelem kormányzása volt. Az Orbán Viktor által felépített rendszert a magyar történelem legrosszabb hagyományait tükrözőnek jellemezve kijelentette, hogy Orbán ideológiája horthysta, társadalom- és gazdaságszemlélete feudális, hatalomgyakorlása pedig bolsevik.

Ezért ma nem csak pártok versenyeznek egymással – folytatta. Két világkép, két értékrend áll egymással szemben – mondta hozzátéve, hogy az a Magyarország, amiről Orbán beszél, nem létezik. Mindezt azzal is alátámasztotta, hogy több mint 60 településen járt az elmúlt hetekben, ám azzal a Magyarországgal, amelyről Orbán beszél, sehol nem találkozott.

A jelenlegi kormányfő által hazudott világgal szembeni valóságot konkrét tényekkel is bemutatta: kilencszeresre nőttek a jövedelemkülönbségek, 10-ből 8-an rosszabbul élnek, mint négy éve, ma már minden harmadik ember éhezik, és 500 ezer gyermek rendszeresen üres gyomorral fekszik le esténként.

A kormányváltók legfontosabb ígéreteit felsorolva elmondta, hogy 250 ezer új, valódi munkahelyet teremtünk, a nettó minimálbért 100 ezer forintra emeljük, 24 ezer forint gyógyszer támogatást adunk a 100 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjat kapó időseknek, tandíjmentes belépést biztosítunk a felsőoktatásba, differenciált emelést hajtunk végre a nyugdíjaknál, csökkentjük az alapvető élelmiszerek árát, igazságossá tesszük rezsicsökkentést és négy év alatt teljesen felszámoljuk gyermekéhezést. Végső érvként pedig világossá tette, hogy a baloldal kormányzása alatt senkinek sem kell majd félnie ebben az országban.

Honfitársaim! Kormányváltók! A nemzetért, a gyerekeinkért, a jövőnkért, fogadjuk meg közösen, hogy egy hét múlva ott leszünk a szavazófülkékben! Mert ha ott leszünk, akkor az Orbán-rendszer megy, a köztársaság pedig jön! – zárta szavait, ezután pedig kéz a kézben az emberek közé vegyülve erősítette tovább a változás reményét.

Piros, fehér, zöld

Az időközben nemzeti színekbe öltözött Andrássy úton mindenki megkapta már a szervezőktől a piros, fehér vagy éppen zöld színű lapját, amikor Mesterházy Attila még mindig javában osztogatta a kézfogásokat. A kormányváltó összefogás himnuszát azonban már ő is azokkal énekelte, akikkel a kormányváltó erők egy hét múlva megfordítják Magyarország sorsát, megállítják Orbán Viktor rendszerét.