2012. május 30. 09:07

Kétéves a nemzeti oligarchák kormánya - Országgyűlés

"Ma ünnepli második éves fennállását a magyar nemzeti oligarchák kormánya" - kezdte napirend előtti felszólalását Lukács Zoltán, majd megemlítette, hogy nőtt a felszámolt cégek száma, a kudarcba fulladt gazdaságpolitikát pedig leginkább az építőipar érezte meg.

Van azonban egy építőipari cég - jegyezte meg -, a Közgép, amely ebben az időben is jelentősen tudott növekedni, hiszen 300 milliárd forintnyi, a GDP 1 százalékát kitevő állami megrendelést kapott. A képviselő hosszasan sorolta a vállalat által elnyert állami beruházásokat, például a Szajol-Békéscsaba vasútvonal felújításának munkáját.

"Politikai kegyenceket" hoztak helyzetbe a földpályázatokon

Gőgös Zoltán interpellációjában azt kérdezte, hogy a kormány hajlandó-e a korrekcióra a földpályázatok kapcsán. Az ellenzéki képviselő konkrét példákat említve azt kifogásolta, hogy a pályázatok során szubjektív szempontok alapján döntöttek. Szerinte a kormányoldal korábban a helyben lakó gazdálkodók segítését ígérte, azonban a vidéki kisember helyett "határokat nem ismerő, mindet maguknak akaró politikai kegyenceket" hozták helyzetbe.

A kistelepülések szennyvízelvezetéséről

Göndör István szintén interpellációban azt mondta, hogy a kétezernél kisebb lakosú települések szennyvízkezelésének megoldására kiírt pályázat május 2-i beadási határideje után nyolc nappal a Magyar Közlönyben olyan kormányhatározat jelent meg, amelyik alapján a Délalföldön, Dél- és Nyugat-Dunántúlon 2012-2013-ban "összesen nulla forintot" szántak a kistelepülések ezen problémájának kezelésére.

Feltette a kérdést, hogy miért dobattak ki tucatnyi önkormányzattal több száz millió forint közpénzt a pályázatokra, ha tudták, hogy nincsenek megfelelő források.


Állami földbérletek

A szocialista Varga Zoltán olyan eseteket említett, amikor nem érvényesültek az állami földbérletek kapcsán megfogalmazott célok. Ezek között említette, hogy helyben lakó családi gazdálkodók, életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozók és az állatállományát bővítők a kedvezményezettek.

A foglalkoztatás területén csak rombolt a kormány

Gúr Nándor azt mondta: egymillió új munkahelyet ígért a kormány, de semmi nem történik, a foglalkoztatás tekintetében csak romboltak, az érdekegyeztetés rendszerét szétzúzták. Nem áramlik a tőke, nem tud működni a gazdaság, a munkavállalók kiszolgáltatottak - sorolta, majd azt kérdezte: hogy gondolják, nemzeti konzultációt kell csinálni, vagy végre munkahelyeket kell teremteni?

Pontosan hány tanulószerződést van életben?

Sós Tamás a szakképzésben tanulószerződéssel résztvevők számával kapcsolatban ellentmondásos adatokról beszélt és azt kérdezte: mit tervez a kormány a jövő esztendőre, illetve a tavalyi számokhoz viszonyítva mekkora az idei létszám?

Jót tesz-e a járások kialakítása az ügyintézésnek?

Tóth József arról beszélt, hogy a járások kialakításával az új igazgatási szervekhez kerülnek bizonyos szociális juttatások ügyintézései is. Ez azonban szerinte az ügyfelek számára hosszabb utazást jelent, ráadásul tovább nehezíti a segélyekből élők életét, hogy más segélyeket viszont továbbra is az önkormányzatoknál kell intézniük. Ez pedig jelentősen hosszabb és körülményesebb ügyintézést eredményez, ami nem állampolgár-barát - tette hozzá.