2012. március 29. 14:19

Kétéves csúcson a magyar munkanélküliség

Gúr Nándor, a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke mai telefonos sajtótájékoztatóján elmondta: borzasztó a helyzet a munkaerőpiacon, hiszen míg a gazdasági válság előtt 2008-ban 3 890 000 ember dolgozott, most a 3 790 000-et alig haladja meg a foglalkoztatottak száma.

A szocialista politikus vélekedése szerint, ha most nem a válság csúcsidőszakát éljük, akkor a gazdasági reprodukció következtében legalább a válság előtti szinten kellene állnia a foglalkoztatottsági adatoknak, és ha ehhez a kormány ígéreteit is hozzávesszük, így a 10 év alatt keletkező egymillió új munkahelyet, akkor négymillió feletti foglalkoztatottról kellene beszélnünk.

Az MSZP szakpolitikusa kijelentette: 11,6 százalékra emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya, így kétéves csúcson van a magyar munkanélküliség. A Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke az adat „tragikus beltartalmának” minősítette, hogy a kormányzat az ellátás időtartamát 9 hónapról 3 hónapra csökkentette, vagyis igyekezet kiszorítani a regisztrált munkanélkülieket a rendszerből, mégis nőtt a munkanélküliségi ráta.

Lesújtó példaként említette a szocialista politikus a 15-26 éves korosztály „félelmetesen magas érintettségét”, ugyanis a 27 százalékot is meghaladja azoknak az aránya, akik a munkaügyi regiszterekben kezdik az életüket hozzátéve, hogy ugyancsak magas, 50 százalékot megközelítő a tartós munkanélküliek aránya.

Az eleve tragikus foglalkoztatottsági adatot ráadásul szépíti a közfoglalkoztatásban dolgozók száma, illetve a több tízezerrel több részmunkaidős foglalkoztatott, akiket statisztikai értelemben beszámítanak az összfoglalkoztatotti körbe.

Gúr Nándor szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája még rosszabb pozíciókat is életre hívhat. Az egykulcsos szja, az adójóváírás kivezetése, a bérkompenzációs rendszernek a bevezetése ahhoz vezet, hogy végül a munkavállalók lesznek a vesztesek, hiszen vagy csökken a bérük, vagy megszűnik a munkahelyük.
 
A szocialista politikus fölszólította a kormányt, hogy ne folytassák a jelenlegi idézőjeles gazdaságpolitikájukat, mert annak azok lesznek a kárvallottjai, akik egyébként is nehéz körülmények között élnek.