MTI/mszp.hu | Belföld | törvényalkotási bizottság
2015. június 25. 20:17

Kétharmados támogatást igényel az elektronikus hírközlési törvény módosításának egy része

Sarkalatossági záradékkal egészítette ki az elektronikus hírközlési szolgáltatásokról és infrastruktúrafejlesztésekről szóló törvénymódosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön, szocialista kezdeményezésre. 

Bárándy Gergely, a testület MSZP-s alelnöke az ülésen arra mutatott rá, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésének azon passzusa, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint az elektronikus hírközlésért felelős miniszter közötti együttműködésre, adatátadásra vonatkozó keretszabályokat határozza meg, az alaptörvény értelmében csak kétharmados támogatással fogadható el. A bizottság ezzel egyetértett.
    
Az ellenzék éles kritikája mellett fogadott el jelentős tartalmi változtatásokat a testület a nemzeti akkreditálás rendszerének átalakításáról szóló előterjesztéshez. Bárándy Gergely mindezt a házszabály kijátszásának nevezte, mondván, egy kevéssé tartalmas előterjesztés általános vitájának lefolytatása után, egy terjedelmében is sokkal jelentősebb módosító csomag keretében határoznák meg a jogszabály lényeges tartamát.
    
A törvényalkotási bizottság kormánypárti módosítása tartalmazza az akkreditálás fogalmának értelmezését, az akkreditáló szerv feladatát, részletezi az eljárás menetét, a felügyeleti vizsgálat folyamatát, a külföldi akkreditált státusz elismerését, valamint az eljáráson átesettek nyilvántartását.
    
Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy olcsóbbá és gyorsabbá válnak az eljárások. Számos igazgatási szolgáltatási díjat törölnek el, a vállalkozások akár évi több tízezer forintnyi felülvizsgálati díj alól is mentesülhetnek. Az eljárásokat a jövőben akár fél évvel gyorsabban is lefolytathatják, ami javítja a hazai vállalkozások nemzetközi piaci pozícióját - hangsúlyozta.
    
Az ellenék ugyancsak bírálta a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításához beterjesztett változtatást, amely szigorítana a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar tisztségviselőinek összeférhetetlenségi, kizárási szabályain. A tisztségviselők egyszeri újraválaszthatóságába be kellene számítani a korábbi, kamarai pozíciókat is - tartalmazza a bizottság által elfogadott módosítás.
    
Bárándy Gergely az országgyűlési törvény módosításának vitájában azt nehezményezte: okafogyottá vált a képviselők összeférhetetlenségi szabálya. Szerinte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt "kijátszotta" azzal, hogy megyénként miniszteri biztosokat nevezett ki a területfejlesztési feladatokra - zömében az országgyűlési képviselők közül -, akik ezért elmondása szerint helyettes államtitkári juttatásban részesülnek.