MTI/mszp.hu
2012. május 24. 11:49

Kéthavi fizetésükkel kárpótolná a 2006 őszén megsérült rendőröket az MSZP

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kezdeményezi, egyhavi fizetésük kétszeresének megfelelő egyszeri kárpótlást kapjanak azok a rendőrök, akik a 2006. őszi zavargások idején teljesített szolgálatuk alatt megsérültek, illetve anyagi kárt szenvedtek.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott törvényjavaslat alapján nem részesülhetne kárpótlásban, akinek büntetőjogi, illetve fegyelmi felelősségét a sérülés vagy a kár bekövetkeztéhez vezető magatartása miatt megállapították, valamint akinek kártérítési követelését vétkes magatartása miatt a bíróság jogerősen elutasította.
    
A kárpótlás az érintetteket akkor is megilletné, ha a rendőrség már kártérítésben részesítette őket. Összege a 2012. januári bruttó illetményük kétszerese lenne, a kártérítési igény bejelentésére a törvény hatályba lépésétől számított két hónapja lenne a rendőröknek, a pénzt ettől számított egy hónapon belül folyósítanák.
    
Az MSZP frakcióvezető-helyettese indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2006. szeptember 17-e és 25-e között történt zavargások idején több rendőr is sérüléseket szenvedett szolgálatteljesítés közben, az áldozatok kárpótlása pedig az állam fontos kötelezettsége.
    
Harangozó Tamás arra is kitért, hogy a kormány jelentése szerint eddig több mint 270 millió forintot fizettek ki azoknak, akik 2006 őszén az erőszakos rendőri fellépés miatt kárt szenvedtek, a sérült vagy károsult rendőröket viszont nem kompenzálták megfelelően.