Belföld | Kéthly Anna közlemény
2013. november 16. 10:44

Kéthly Anna

Kéthly Annára, a szociáldemokrácia nagyasszonyára emlékezünk születésének 124. évfordulóján.

Harminchárom évesen, 1922-ben lett második nőként a magyar parlament tagja. Kéthly Anna felszólalásaiban legtöbbször a társadalmi igazságtalanságokkal, a nyomor felszámolásának lehetőségével, a nők és a gyermekek helyzetével foglakozott. Érdemes végiggondolni, vajon mit szólna a mai kormány és a fővárosi vezetés közös szegényellenes politikájához?

Kéthly Anna még a fasizálódó országgyűlésben is tiszteletet váltott ki felkészültségével, megingathatatlanságával. Nem hiába járta róla a szólás: ”egyetlen férfi van a magyar parlamentben – az is nő.”

Elmúlt közel száz év, és a mai kormány miatt ugyanazok a gondok sújtják az országot, adnak munkát nekünk, szocialistáknak, mint az ő pályája alatt is.

A világégés után, MSZDP képviselője és a parlament alelnöke lett.1948-ban több régi vezetővel együtt őt is kizárták a pártból. Kéthly visszavonult a politikától, nem fordított köpönyeget, mint ma oly sokan tennék. 1956-ban államminiszteri feladatot vállalt Nagy Imre 3. kormányában.  A szovjet invázió hírére, azonban - ami Bécsben érte - nem tért vissza Magyarországra.

Először New Yorkba, majd Brüsszelbe emigrált, a halál is ott érte 1976-ban ezt a különleges magyar politikust, aki élete végéig példásan küzdött hazája szabadságáért.
 
Horváth Csaba
fővárosi frakcióvezető

Kunhalmi Ágnes
elnökségi tag