2011. július 23. 10:21

Kétszer ad, ki gyorsan ad, semmit sem ad, aki késve ad!

Az elmúlt egy év mérlege azt mutatja, hogy a magyar kormány azonnal intézkedik, törvényeket alkot, ha saját hatalmának bebetonozásáról van szó, vagy ha a számára fontos, tehetős társadalmi csoportról kell gondoskodnia. A baj az, hogy ebbe a képviseletbe Magyarország lakosságának több mint 2/3-a nem tartozik bele.

A több mint 7 hónapja bevezetett igazságtalan egykulcsos adórendszer károsultjait máig nem kárpótolta a kormány. Az adójóváírás csökkentésének következményeként családok százezreinek kevesebb jut az asztalára, mint egy évvel ezelőtt. A devizahitelesek pedig hónapról hónapra egyre mélyebb verembe kerülnek.

A kormány mindeközben "totyog", érdemi megoldást nem kínálva emberek millióinak.

Az nem tisztességes, hogy a bankok minden kockázatot a hitelfelvevőre hárítanak. Átláthatatlan a törlesztőrészletek kiszámítása, amelyek nem arányosan emelkednek az alpesi deviza erősödésével, hanem jóval meghaladják azt. 1.5 millió devizahitelesből 1 millió svájci frankban adósodott el. A 2010 tavaszán 180 forint körüli váltásérték ma 220-230 forint körül mozog.

Az MSZP alapjavaslata szerint új kockázatviselési arányokra, a banki költségek forintban történő meghatározására, de mindenképpen szerződésenkénti újratárgyalásra van szükség. Ehhez kell a kormányzat részéről szabályokat alkotni és azokat kikényszeríteni.  Felszólítjuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy vizsgálja felül a hitelező bankok tevékenységét.

A Magyar Szocialista Párt azonnali intézkedést vár a kormánytól, hiszen kétszer ad, ki gyorsan ad, semmit sem ad, aki késve ad.
 
Kormos Kata,
szóvivő