mszp.hu | Belföld | parlament szegénység
2016. október 17. 18:41

Kettészakadt a társadalom – Országgyűlés

A szegénység elleni küzdelem világnapja, harmadik világbeli állapotok sok kórházban, szociális ellátások. Ülésezett a parlament.

Korózs Lajos a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából azt mondta, a magyar társadalom 70 éve nem élt ekkora nélkülözésben és kilátástalanságban, mint 2016-ban. Nincs alkotmányos védelme a szociális jogoknak - közölte. Elmondta: van pénz stadionokra, a Várba költözésre, Mészáros Lőrinc szállodáira, de nincs pénz szociális ellátásra, a rákbetegek gyógyszereire, az éhező gyerekekre.

Évről évre kevesebb jut a szociális ellátásokra

Bangóné Borbély Ildikó a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából azt mondta, a kormány csak azt tudta bemutatni, hogyan kell a leszakadt csoportokat egymás ellen uszítani. Hozzátette: a kormány évről évre kevesebbet fordít a szociális ellátásokra, a több mint 100 milliárd forintot vont ki a társadalompolitika egyes területéről.

Nagyságrendekkel rosszabb a helyzet, mint a válság utáni években - mondta.

Kifogásolva, hogy Balog Zoltán miniszter puritánnak tartja a kormányt azt mondta: bulibárók, Ibizián partizó nem közszereplők mélyen ismerik a magyar társadalmat, és bizonyára sok szegényt látnak a luxusjachtok, luxushotelek ablakából.

Nem lehet kérdés a rendőrök és nemzetbiztonsági dolgozók kártalanítása

Demeter Márta értékelése szerint a kormány nem nyújtott érdemi segítséget annak a 27 ezer rendvédelmi és honvédelmi dolgozónak, akik a Honvéd Egészségpénztár csődje miatt kárt szenvedtek. Megjegyezte, hogy az Információs Hivatalnál már megindult a kártalanítás, azaz a megoldás adott, a Honvédelmi Minisztérium azonban még keresi a jogi lehetőséget, a Belügyminisztériumnál (BM) pedig ennyi sem történt. Közölte: nem lehet kérdéses, hogy segítséget kell nyújtani.

Felkészült-e a kormány hideg hónapokra?

Kunhalmi Ágnes azt kérdezte, felkészült-e a kormány és a hajléktalan embereket ellátó rendszer a hideg hónapokra. Az ellenzéki képviselő az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseit hibáztatva arról beszélt, hogy mára a rezsitartozás már több százezer családot érint, vannak akik emiatt veszítik el a lakásukat, a hajléktalanok pedig az utcán halnak meg a hideg hónapokban.

Mivel fűtsenek a legszegényebbek, amikor elfogy a tűzifa?

Heringes Anita arról beszélt, hogy a kormány nem emelte a tűzifaprogram keretét, miközben rengeteg pénzt költött a plakátkampányra. Talán azt szeretnék, hogy plakátokkal fűtsenek vidéken? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki szerint "nem helikopterezni kell, hanem tűzifát adni a lakosságnak".

Kettészakadt a társadalom

Varga László a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek 35 százaléka kénytelen szembe nézni komoly anyagi nehézséggel, és több mint négymillió ember él a létminimum alatt. A magyar társadalom kettészakadt - jelentette ki a politikus, azt kérdezve: mikor kíván a kormány végre a magyarok hétköznapi problémáival foglalkozni.

Harmadik világbeli állapotok uralkodnak sok kórházban

Gúr Nándor azt mondta, harmadik világbeli állapotok uralkodnak sok kórházban. Infúzió a ruhafogason, a sürgősségi osztályon nem jutnak vízhez a betegek, leterhelt az egészségügyi személyzet - ez jellemzi ma az egészségügyet a szocialista politikus szerint. Úgy fogalmazott, becsapták az egészségügyi dolgozókat, mert fizetésemelésről "papoltak" nekik, holott még a sokszor példaként kiemelt rezidensek is rosszul jártak, ahogyan a sürgősségi osztályokon dolgozók is.

Sok területen tetten érhető a romák diszkriminációja

Teleki László arra hívta fel a figyelmet, hogy sok területen tetten érhető a magyarországi romák diszkriminációja. Mit kívánnak tenni a cigánytelepeken élőkkel? - kérdezte a kormány képviselőjétől.