mszp.hu | Belföld | határellenörzés közlemény Schengen
2015. december 18. 13:18

Kettős beszéd helyett az Orbán-kormány álljon ki a közös európai határőrség felállításáért!

Kettős beszéd helyett az Orbán-kormány álljon ki a közös európai határőrség felállításáért!
A belső határok nélküli schengeni-övezet megőrzésének feltétele egy közös európai határőrség felállítása. Fel kell ismerni, és ki kell mondani, hogy a nemzetállamok szintjén sem menekültválságra, sem az egyre fenyegetőbb biztonsági kihívásokra nem lehet hatékonyan válaszokat adni, ezért közös európai fellépésre van szükség.

 Az MSZP már szeptemberben határozati javaslatban kezdeményezte európai határőrség felállítását, új, közös menekültügyi rendszer kialakítását és dublini rendelet felfüggesztését. Üdvözöljük, hogy az ezekre vonatkozó tervek immár az EU szerveinek napirendjén szerepelnek. Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy kettős beszéd helyett határozottan álljon ki e javaslatok mellett, mert a belső határok nélküli, szabad Európa megőrzése az egyik legfontosabb magyar nemzeti érdek!

A Fidesz álságos módon folyamatosan ostorozza az EU-t annak tehetetlenségéért, miközben a nemzeti szuverenitásra hivatkozva támad minden uniós szintű megoldást tartalmazó döntést és javaslatot.

A kettős beszéd folytatódik a közös európai határőrség ügyében is. Miközben Szijjártó Péter arról beszél, hogy a határvédelem a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb része és semmiképpen nem támogatnak olyan javaslatot, amely csökkentené ezt a szuverenitást, addig Orbán Viktor „elvi támogatásáról” biztosította a közös, európai határőrség felállítását.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok