mszp.hu
2017. március 09. 12:57

Kettős látás oktatásügyben

Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke és Pallás György, az MSZP megyei elnökségének tagja, a párt oktatáspolitikusa 2017. március 09-én ,,Kettős látás oktatásügyben" címmel sajtótájékoztatót tartott.

Pallás György az alábbiakról tájékoztatott:

Az ország eltérő vidékeiről, de különösen Budapestről, egyre több magániskoláról kapunk hírt. Ezek magas tandíjjal működnek, de garantálják a színvonalas gimnáziumi alapozást, a nyelvoktatást, az egyetemi továbbtanulást. A társadalmi elit formailag támogatja a központosítást, gyerekeit mégsem az ,,ingyenes” állami oktatásba, hanem a drága magániskolába küldi. Egyetem után ezek a fiatalok vezetők, a társadalom új elit tagjai lesznek.

Debrecen is elindult ezen az úton. Nem szándékozik visszakérni államosított iskoláit, szavakban nem tart a színvonalromlástól, viszont a rendszertől független, költséges infrastruktúrájú, drága tandíjú ,,nemzetközi” iskolát hoz létre. Az álszent, kettős szemléletet jellemzi, hogy ehhez még kormányzati támogatást is igénybe vehet.
Hasonló szerepet kapnak az egyházi fenntartású iskolák, amelyek tanulólétszáma az utóbbi években megkétszereződött. Ezek a hátrányos helyzetű családok gyerekeivel csak minimális mértékben foglalkoznak. Hatosztályos gimnáziumukkal szinte kilúgozzák az állami fenntartású általános iskolákat. Egyben engedelmes, keresztény szellemiségű, kormányhoz hű fiatalokat nevelnek belőlük.

Debrecenben legutóbb a Dienes Szakgimnáziumot adták át a görög katolikus egyháznak, amelybe néhány évvel ezelőtt Kósa Lajos egykori polgármester még angol nyelvű ápolónőképzést álmodott.

Az elit oktatást vállalni nem tudókat a szakképzési centrum igazgatója előítélettel vádolja, ha nem a továbbtanulási esélyt lerontó szakképzést választják. Ez a szakképzési struktúra persze nem felel meg a modern munkahelyi igényeknek, Debrecenben is egyre nyomasztóbb hiány mutatkozik a kvalifikált munkaerőpiacon.

Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke az oktatásügy további problémáiról beszélt:

Mint értesülhettünk róla, felháborodott diákok írtak levelet az érettségi vizsgafeltételek változása miatt, mindössze négy hónappal az érettségi vizsgák előtt. Úgy látszik, a kormányzat nem kíván változtatni a lehetetlen felkészülési feltételeken, amely felelőtlenül rontja a jó képességű diákok továbbtanulási esélyeit. Helyette inkább újabb ,,nemzeti konzultációt” szervez bugyuta kérdésekkel, amelyekre adható válaszok valódi alternatívát nem jelentenek, viszont ismét demonstrálhatják az elsöprő nemzeti egyetértést s elterelhetik a figyelmet az oktatás egyre tragikusabb problémáiról.

Az oktatási államtitkártól értesülhettünk arról is, hogy a kormányzat a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetését tervezi.

A kormányváltásig hátralévő egy évben a Fidesz már ne súlyosbítsa tovább a közoktatás helyzetét, így is nagy munka lesz helyrehozni mindazt a rengeteg kárt, amit az elmúlt hét év alatt okoztak.

A Botka László által vezetett kormány 2018-tól visszaadja a tanárok és a tanítás szabadságát, csökkenti a pedagógusok és a diákok terheit. Megszüntetjük a KLIK-et, felemeljük a tankötelezettség korhatárát, eltöröljük az uniformizált tankönyvrendszert, és a pedagógusok elfelejthetik az értelmetlen portfóliógyártást.
 

Kapcsolódó párttagok