MTI/mszp.hu
2011. október 27. 08:00

Kevesebb adóteher az MSZP javaslatában

A Fidesz-KDNP kormány a jövő évre 9 adónem emelését tervezi, és ezek nyomán 454 milliárd forint többlet bevételt vár; ehhez képest a Magyar Szocialista Párt e tárgyban benyújtott módosító javaslata 173 milliárd forinttal kevesebb adóterhet jelentene az adózók számára - mondta Szekeres Imre, a párt parlamenti frakciójának gazdaságpolitikai kabinetjét vezető politikus szerdán Szolnokon.

Tájékoztatása szerint az MSZP többek között azt javasolja, hogy az évi bruttó 5 millió forint jövedelem feletti összegre egy 16 százalékos különadó-kulcsot vetítsenek. Ugyancsak javaslatként fogalmazták meg, hogy a tőkejövedelmek, így az osztalék vagy az ingatlan-átruházási és egyéb tőkeműveletből származó bevétel esetében, 5 millió forintos megtakarítás felett egy 8 százalékos plusz adókulcs lépjen be, így az összes adóterhelés 24 százalék lenne.

A harmadik javaslatunk pedig arról szól, hogy a társasági adó maradjon a 2010-es szinten, de csak az 50 millió forint feletti árbevételű vállalatok esetében, azaz a kis- középvállalkozásokat ez nem érintené - jelezte az ellenzéki képviselő.

Szekeres Imre pártja további adójavaslatait ismertetve elmondta:  szorgalmazzák, hogy töröljék el az idei és jövő évre tervezett, a munkavállalókat érintő összesen 1,5 százalékos járulékemelést, ne kerüljön sor az általános forgalmi adókulcs (áfa) 25-ről 27 százalékra való emelésére, és az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentsék.

A vállalatokat érintő javaslatunk az volna, hogy 3 százalékkal csökkentsék e körben a társadalombiztosítási járulékot a beruházási és a munkahely-teremtési kedv fenntartásáért - jegyezte meg.

Szekeres Imre szólt arról is, hogy a parlament szerdai vitáján világossá vált, hogy a kormány a költségvetési hiányt adóemeléssel, illetve egyszeri bevételek felhasználásával akarja fedezni. Ráadásul az MSZP megítélése szerint a költségvetési javaslat a szociális, az egészségügyi és az oktatási szférában indokolatlan csökkentéseket tartalmaz - mutatott rá a politikus.