mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. december 02. 11:30

Kevesebb műtétet végeznek a Péterfy Kórházban, mert a Fidesz rendszerében még egy szerződést sem lehet időben meghosszabbítani

Az egészségügy területén végzett fideszes központosítás legújabb kárvallottjai a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben műtétre váró betegek.

Sajtóhírek szerint ugyanis szerda reggel az a külsős cég, amely a szakemberhiány miatt a személyzetet biztosította a műtétekhez, beszüntette a munkát a kórházban, mert lejárt a szerződése. A Fidesz túlbürokratizált rendszere még azt sem képes biztosítani, hogy időben megtörténjen egy szerződéshosszabbítás, így pedig még több beteg marad hosszabb ideig ellátás nélkül.

Ráadásul a kormány felelőtlen módon csak bizonytalanságot és félelmet kelt azzal, hogy a világjárvány alatt a nyilvánosság teljes kizárásával áll neki az egészségügy átalakításának. Egyáltalán nem erősíti az emberek bizalmát az, ha azzal szembesülnek, hogy még az érintett kórházak is csak az utolsó pillanatban értesülnek a fejük fölött hozott döntésekről.

Ennek azonban nem kellene így lennie, Szlovákiában nem minősítették államtitoknak, nem titkosították 10 évre az egészségügy átalakítására vonatkozó terveket, így arról a kormány tagjai nyilatkoztak és érdemi társadalmi vita is kialakult. A Fidesz azonban teljesen érthetetlen módon titokban tartja a Boston Consulting Group által 350 millió forintért készített tanulmányt.

Az MSZP szerint nem lehet megfeledkezni a műtétre váró betegekről, ezért a Fidesznek minél hamarabb biztosítania kell a megfelelő ellátást a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben! Továbbá az MSZP úgy gondolja, hogy újjáépítésre van szükség az egészségügyben, aminek átláthatóan és a szakma bevonásával kell megtörténnie, ezért a kormány által titkosított tanulmány nyilvánosságra hozatalát követeli!

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő