MTI/mszp.hu | Belföld | közmunka
2013. december 15. 15:57

Kevesebben dolgoznak, mint a válság kirobbanása előtt

Ma Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-, gazdasági világválság kirobbanását megelőzően - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglakoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a közfoglalkoztatottak bérének egyharmadát elvette a jelenlegi kormány, a minimálbér vásárlóereje pedig 5-6 ezer forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt.

A tervezett harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP minden olyan lépést támogat, amely pénzt ad az embereknek, ám tiltakoznak az ellen, hogy a tehetősek többet kapjanak, mint azok, akik a legjobban rászorulnak.

Elmondta: a kormányválást követően bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót, kivezették az adójóváírást, ami az átlag alatt keresőknél veszteséget jelentett.

Emlékeztetett arra, hogy a korábbi 9 helyett már csak három hónapig kapnak ellátást az álláskeresők. A regisztrált munkanélküliek 54-55 százaléka egyetlen fillért sem kap, és mindössze a regisztráltak 10-11 százaléka kap álláskeresési támogatást - mondta.

Kifejtette, a közfoglalkoztatottak 2010-ben 60 200 forintot kerestek, most pedig 49 ezer forint felett. A kormány tervei szerint még optimális esetben is csak 1700 forinttal nőne a havi bérük, ami egész évre lebontva, 3-4 hónapnyi közfoglalkoztatotti időtartamot figyelembe véve, alig 600 forintra jön ki - közölte.
   
Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy a közszféra illetményalapja nem nőtt az elmúlt csaknem 4 év alatt.
   
Mint fogalmazott: ez a kormány az emberek mindennapjait ellehetetlenítve, csak a saját gazdasági és politikai erejét próbálja növelni, tisztességtelen eszközök sokaságával. A szocialisták ezt meg akarják törni, választási győzelmük esetén a következő ciklus végére minden családban lesz legalább egy dolgozó ember, az átlag alatt keresők pedig nem vesztesei, hanem nyertesei leszek az átalakításnak - tette hozzá