Keveseknek sok, sokaknak kevés...

...vagy az se - mondta Gúr Nándor vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyre egy fekete mappával a kezében érkezett. Majd elkezdte belőle sorolni a haverok bukszáját kitömő Fidesz által a munkavállalók, vagy éppen a munkanélküliek ellen elkövetett "merényleteket". Több mint 10 percig tartott.

Kevesebb munkavállaló kevesebbet érő pénzért többet dolgozik ma, mint a kormányváltás előtt - hangoztatta például Gúr Nándor MSZP-alelnök, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, és hozzátette: az Orbán-kormány sokaknak keveset sem, keveseknek pedig sokat ad.

Felidézte, hogy négy éve azt ígérte a kormány: mértékadó gazdasági növekedés, radikális adócsökkentés lesz és egymillió új munkahelyet teremtenek. Ehhez képest az ellenzéki képviselő szerint elvették az emberek 3 ezer milliárdos magánnyugdíj-pénztári megtakarítását, megszorítottak, rengeteg új adót vetettek ki: 400-500 milliárd forinttal nagyobbak a munkavállalók adóterhei. Akik minimálbérért dolgoznak, azoknak az adójóváírás kivezetése miatt jelentősen csökkent a keresete, szűkítették a béren kívüli juttatásokat, csökkent a táppénzt, az áfa 27 százalékra emelkedett - sorolta kifogásait a politikus.

Gúr Nándor szerint százmilliárdos nagyságrendben csökkent az oktatás, az egészségügy költségvetése, ennek elszenvedői pedig nem a tehetősek voltak. A közmunkások bére 60 200 forintról 50 ezer forintra csökkent, a köztisztviselők, közalkalmazottak bére pedig a rendszerváltás óta először nem változott egy kormányzati ciklus alatt. Emellett 9-ről 3 hónapra csökkent a munkanélküliek ellátásának ideje.