mszp.hu | Fülöp Csaba Miklós Attila Békéscsaba
2014. október 28. 18:23

Kezdeményezni fogunk a közgyűlésben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a tegnapi alakuló ülésén az eskütételeken túl kialakította a működési és bizottsági struktúráját, megválasztotta Békéscsaba régi és új alpolgármestereit, valamint tanácsnokait és a polgármester ismertette a város jövőjéről szóló elképzeléseit is.

A polgármester székfoglalójától több konkrétumot vártunk, de helyenként csak frázisokat kaptunk. Reméljük, hogy a helyi vállalkozások támogatásáról, az elvándorlás megállításáról, valamint az intézményi és a civil kapcsolatok megerősítéséről mihamarabb konkrét elképzeléseket ismerhetünk meg. Pozitívumként értékeljük ugyanakkor, hogy az elmúlt egy héten többször jártunk a polgármester irodájában, mint az azelőtti nyolc évben összesen. Ez az új szemlélet esélyt adhat az egyeztetéseken és konszenzusos döntéseken alapuló közös munkára, több probléma kerülhet felszínre, több ügyet lehet részletesen tárgyalni és közösen megtalálni a megoldásokat.

Az új szemléletű működés előjelének tekintjük, hogy a baloldali ellenzéki képviselők mind a hét újonnan létrejött szakbizottságban szerepet kaptak. Öröm számunkra, hogy újra van ellenzéki bizottsági elnök Miklós Attila személyében, akit a Jogi, Ügyrendi és Ellenőrzési Bizottság vezetésével bízott meg a Közgyűlés. Ebben a szakbizottságban elsősorban az ellenőrzési, kontroll funkciót kívánjuk megjeleníteni.

Aktív, kezdeményező szerepet kívánunk betölteni az új közgyűlésben is és olyan ügyeket képviselni, amelyek előre viszik, segítik városunkat. A munkahelyteremtés elősegítéseként össze kell állítani Békéscsaba befektetői kézikönyvét, továbbá aktualizálni a gazdaságfejlesztési tervet. A helyi vállalkozások támogatásában szükséges egy élő, folyamatosan aktualizált információs rendszer kialakítása, amelyből kiderül, hogy a helyi vállalkozások, milyen termékeket állítanak elő, milyen szolgáltatást kínálnak – akár egymásnak. Mi is tudjuk, hogy az önkormányzat önmagában nem tud munkahelyet létesíteni, de lehetősége van olyan környezetet teremteni, amelyben a vállalkozások bővülni, fejlődni tudnak. Az új munkahelyekre alapozva be kell indítani a „Gyere Haza Program”-ot amely többek között karrierkövetéssel, lakhatási támogatással és ösztöndíjakkal csábítaná haza a fiatalokat.

A 6-os számú egyéni körzetre – amelyben Fülöp Csaba szocialista képviselő szerzett mandátumot – kiemelt figyelmet fordítunk, élő kapcsolattartásra készülünk a választókkal, hiszen sokan már a kampány során jelezték a lakókörnyezetük problémáit. El fogjuk készíteni a körzet problématérképét, ami rangsorolja a feladatokat és a körzetben megvalósítandó fejlesztésekhez.