2012. január 19. 08:59

Kezdjük újra!

A Magyar Szocialista Párt szerint továbbra is új választójogi törvényre van szükség.

A Fidesz-KDNP parlamenti többség tavaly év végén törvénygyári tempóban áterőltette a pártszövetség választójogi törvénycsomagját is. A jogszabály egyoldalúan, a Fidesz-KDNP javára állapította meg hazánk új egyéni választókerületeit, valamint szélsőségesen többségi, a mindenkori ellenzéket hátrányba hozó mandátumképződést vezetett be. Az új jogszabály nem az egyenlő esélyek demokratikus választási rendszerét teremtette meg, nem a hazai választási rendszer egyébként ténylegesen létező problémáit oldotta fel, hanem meghagyva a hibákat a Fidesz-KDNP javára torzító szisztémát állapított meg.

Magyarország másfél éve egyre inkább sodródik el a demokratikusnak nevezhető államberendezkedéstől. A kormányzó erők egyfajta újkori rendeleti kormányzással cinizmusra és passzivitásra épülő rendszert alkotnak, amelyben saját hatalmuk megőrzése mindenekfelett áll, beleértve a valóságot is.

A választójogi rendszer újraalkotására azonban még van idő a közvetkező választásokig. Továbbra is új választójogi rendszerre van szükség, a Fidesz-KDNP-t egyoldalúan előnyökhöz juttató rendszer helyett átlátható, tisztességes, egyenlő esélyeket és a demokrácia önmegújulását szolgáló struktúrára. Mi továbbra is nyitottak vagyunk a valódi egyeztetésre, az Országgyűlésnek benyújtott arányos, demokratikus, egyszerű új választási rendszer konszenzusos kiépítésére.

Ezért kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kezdődjön új, együttműködésre és párbeszédre épülő, átlátható, minden magyar állampolgár számára megismerhető és véleményezhető munka a hazai választási rendszer kialakítására!

Molnár Zsolt,
országgyűlési képviselő,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke